Hoppa till huvudinnehåll

"Ryssland har hackat data åt Trump"

Donald Trump står bakom ett guld- och svartfärgat podium med flera amerikasnka flaggor och en enorm screen bakom honom som streamar talet den 21 juli 2016.
Donald Trump i juli 2016. Donald Trump står bakom ett guld- och svartfärgat podium med flera amerikasnka flaggor och en enorm screen bakom honom som streamar talet den 21 juli 2016. Bild: EPA/SHAWN THEW Donald Trump,trump,USA, Presidentvalet i USA 2016

Demokraterna i USA beskyller Ryssland för de upprepade dataintrången mot det demokratiska partiet. Samtidigt börjar de amerikanska medierna ifrågasätta republikanen Donald Trumps politiska band till Kreml och hans affärskontakter med ryska oligarker.

Efter den nya hackerattacken, nu mot dataanalysprogrammet som Hillary Clintons kampanjteam använder, har demokraterna öppet beskyllt Ryssland för intrånget. De hänvisar till experter på datasäkerhet när de säger att det är den ryska regeringen som har tagit e-posten.

- Det var aktörer från den ryska staten som tog e-posten och de gav den åt hackare med avsikten att hjälpa Donald Trump, säger Hillary Clintons kampanjchef Robby Mook.

- Demokraternas hela serversystem har blivit hackat, både e-post, worddokument, strategiska planer med mera. Vi talar om en massiv operation med 30 personer som går igenom 10 000 filer. Till det krävs en stor statlig organisation och det pekar på en underrättelsetjänst, säger professor Stephen Bellovin vid Columbia-universitet i New York.

Ryssarna hoppas att Trump slopar sanktionerna

- Det här kan vara ett försök från rysk sida att avvärja dataintrång från amerikansk sida. Det kan också vara ett försök att försvaga Hillary Clinton inför presidentvalet.

Det säger Andrej Soldatov som har skrivit boken "Red Web" om Kremls svällande underrättelseintrång.

- Det handlar om ren politik, inte om militära hemligheter, säger Soldatov som är en expert på den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Han tillägger att ryssarna tror att Trump skulle kunna slopa sanktionerna mot Ryssland medan ryssarna ser Hillary Clinton som en hök.

- Alla i Moskva tror att det vore helt omöjligt att få sanktionerna hävda med Clinton i Vita huset, säger Andrej Soldatov.

Trumps kampanjchef har gått emot USA:s intressen

Ett ofta förbisett faktum är att Donald Trumps allt-i-allo och kampanjchef har en graverande politisk bakgrund när han formulerar Trumps politiska utfästelser.

Den 67-årige veteranlobbaren Paul Manafort gick mellan 2004 och 2010 öppet emot USA:s regering när han var en välbetald rådgivare i Kiev åt president Viktor Janukovytj. Presidenten besegrade då knappt över Julia Tymosjenko och han drev de ryska intressena i Ukraina tills han störtades 2014 under den folkliga resningen.

USA:s ambassadör William Taylor i Kiev blev tillrättavisad av Manafort när ambassadören påpekade att Manafort undergrävde USA:s intressen i Ukraina.

Ryska pengar från stormrika oligarker

Nyhetsmediet Politico har också i dagarna avslöjat Trumps affärer med den stormrike ryske oligarken Dmitrij Rybolovlev.

Enligt Forbes blev Rybolovlev god för 13 miljarder dollar efter Sovjetunionens sammanbrott. Han har suttit i fängelse i ett år misstänkt för mord.

Donald Trump har fått 100 miljoner dollar av oligarken för ett luxuöst palats i Palm Beach i Florida som ryssen säger han ingenting har att göra med. Rybolovlev äger inte stället och kommer aldrig att besöka det, heter det.

Affären var 2008 den dyraste egendomsaffären någonsin i USA.

Försäljningen av lyxpalatset Maison de l'Amitié i Florida måste ha varit en skänk från ovan för Trump som flera gånger har hamnat i konkurs för sina fastighetsaffärer i USA. Det har också försvårat hans affärsverksamhet i USA.

Enligt Politico öppnar affären ett viktigt fönster till Trumps vänskap med de ryska oligarkerna och hans affärskontakter med dem.

De ryska miljonerna belyser också vad Donald Trumps son förklarade samma år vid en konferens för fastighetsaffärer.

- Vi ser en massa pengar strömma in från Ryssland. Ryssarna utgör en oproportionerligt stor andel av våra tillgångar, sade Donald Trump Junior.

Det amerikanska presidentvalet 2016

Läs också