Hoppa till huvudinnehåll

Ekta bryggeri satsar på äpplen i stället för malt

Dave Huldin i sitt bryggeri i Ekenäs.
Dave Huldin är en av delägarna i Ekta bryggeri. Dave Huldin i sitt bryggeri i Ekenäs. Bild: Yle/Minna Almark ciderbryggeri,Ekenäs,Västnyland,bryggerier

Snart blir det möjligt att också köpa lokalt tillverkad cider i Västnyland. Ekta bryggeri i Ekenäs tar vara på intresset för små bryggerier och startar med två olika cidersorter.

Bryggeriet i Bryggerigården i Ekenäs har alldeles nyss haft besök av tullen som kontrollerade att det skattefria lagret är i skick. I slutet av veckan är det Valviras tur att göra ett kontrollbesök och efter att leveranserna av slangar och kompressorer har anlänt är bryggeriet redo att köra i gång verksamheten.

Inte lik butikscidern

Bryggeriet satsar främst på att göra cider, säger den ena delägaren Dave Huldin.

- Det känns som om det finns ett överflöd av öl nuförtiden och det är svårt att uppnå en wow-effekt med den. Cidern är en klassisk dryck som tyvärr har misshandlats en hel del den senaste tiden.

Utrustning i ett ciderbryggeri.
Bryggeriet har två tankar som rymmer 1 000 liter och två tankar som rymmer 400 liter. Utrustning i ett ciderbryggeri. Bild: Yle/Minna Almark ciderbryggeri,bryggerier,Ekenäs,dryckesvaruindustri,Västnyland,cider

Både han och bryggeriets andra delägare Jonas Salminen tycker om torr cider och det kändes därför naturligt att satsa på det.

- Den är smakmässigt långt från det som vi kallar cider i butiken. Den är ofta gjord av äppelkoncentrat eller äppelvin och har ingenting att göra med klassisk engelsk eller fransk cider.

Bryggeriet tar emot överblivna äpplen

Planen är att göra en svagare standardcider som säljs i matbutiker och en starkare cider som säljs i Alko. Den starkare premiumcidern kommer att lagras på ekfat för att få mera karaktär.

Tunnor på rad i ett bryggeri.
Premiumcidern lagras på ekfat från Frankrike. Tunnor på rad i ett bryggeri. Bild: Yle/Minna Almark cidertunna,bryggerier,Ekenäs,cider,tunnor,Västnyland

Dessutom kommer bryggeriet att producera äppelmust och äppelläsk.

- Äppelmusten och premiumcidern kommer så långt som möjligt att tillverkas på lokala äpplen, säger Dave Huldin.

Han hoppas att folk i närområden hjälper till med att samla in äpplen. Ekta bryggeri planerar att föra ut korgar till olika gårdar som folk får fylla med de äpplen som de inte behöver.

Dessutom kommer bryggeriet att ordna mustningsdagar.

- Då får man komma och musta sina äpplen och vi tar hälften av musten som betalning.

Nu börjar experimenten

Premiumcidern ska lagras i ungefär ett halvt år medan standardcidern blir färdig på ett par månader. Standardcidern kommer förhoppningsvis till försäljning i slutet av september, säger Dave Huldin.

- Men det brukar inte alltid gå som man har tänkt, så vi får se.

Bryggerigården i Ekenäs.
Ekta bryggeri finns i Bryggerigården i Ekenäs. Bryggerigården i Ekenäs. Bild: Yle/Minna Almark bryggerigården i ekenäs,Ekenäs,Västnyland,bryggerier,cider

Varken Dave Huldin eller Jonas Salminen har något färdigt recept som de följer, utan de provar sig fram. Utmaningen är bland annat att hitta rätt sorts äppelsort som fungerar i produktionen.

- Det är nu som den roliga tiden börjar och vi får experimentera. Vi har provat lite hemma, men det är nu som vi ska ta fram recepten.

Intresset för lokala produkter håller i sig

Intresset för lokala produkter har redan en längre tid varit stort och Dave Huldin upplever att det även gäller cider. Också intresset för små bryggerier är stort, säger han.

- Jag tror att allt som har med lokalt handarbete är inne. Folk har tröttnat på stora volymer och söker i stället specialprodukter. Dessutom reser folk mycket och det gör att de har ett större intresse för mat och dryck.