Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollsligan vill ta tag i ordningsstörningar – ”Bengaler är fina att titta på men farliga”

HIFK:s supportrar bjöd på show.
HIFK-anhängare har blivit kända för att använda sig av pyroteknik. HIFK:s supportrar bjöd på show. Bild: All Over Press HIFK Fotboll

Fotbollsligan ordnade på måndag tillsammans med HJK och HIFK ett presstillfälle för att berätta om säkerhetssituationen kring fotbollen i Finland. Ett meddelande var tydligt: fotbollsmatcher är evenemang där alla ska trivas.

Största fokuset låg på Stadin Derby, som under säsongen redan orsakat huvudvärk åt polisen i Helsingfors. Matcherna mellan HJK och HIFK har lockat tusentals åskådare, men också enstaka huliganer till Tölö fotbollsstadion.

Ett av problemen som ligan och klubbarna ville lyfta fram på måndagen var användningen av bengaler, eller facklor, på läktaren under matcher. Ett fenomen som funnits länge och som är väl utspritt i Europa, men som under Helsingforsderbyna också blivit vanligt.

– Vi vill inte att det ska hända något tråkigt på läktaren under matcherna. De här pyrotekniska produkterna som fansen ibland använder sig av brinner med en temperatur på 1000 grader. De kan orsaka onödig panik på läktaren, konstaterar HJK:s vice VD Kari Haapiainen.

Fotbollsligan har flitigt bötfällt klubbar vars supportrar inte kan följa de allmänna ordningsreglerna. Men det här handlar nu inte om ekonomiska problem, försäkrar Haapiainen.

– Visst är de ekonomiska frågorna viktiga, men nu talar vi om säkerhet. I England och Tyskland har de fantastisk stämning på läktarna också utan bengaler, säger Haapiainen.

Fotbollsligan: Större supportergrupper ett positivt problem

Också brandinspektör Roni Räsänen poängterar hur farliga dessa facklor kan vara på läktaren.

– Bengaler är fina att titta på, men de är otroligt farliga. Vi måste få bort dem från fotbollsmatcherna. De facklor som fansen använder är absolut inte menade för det. Det är fråga om nödfacklor.

Enligt fotbollsligans VD Timo Marjamaa ska man ändå inte bara fokusera på det negativa när det kommer till den finländska fotbollskulturens boom.

– Visst för det med sig biprodukter då evenemang blir större än de har varit tidigare. Men vi vill vara aktiva och förebygga sådant. Att supportergrupperna blir större är ett positivt problem, säger Marjamaa.

Hör bengaler till fotbollskulturen?

Absolut! "No pyro, no party"!
60.3% (79 röster)
Nej! Det är en allvarlig brandfara!
39.7% (52 röster)
Antal avgivna röster: 131