Hoppa till huvudinnehåll

Fråga fritt: Vad ska hända med Hyppeis skola?

en skolbyggnad i skärgården
Hyppeis skola. en skolbyggnad i skärgården Bild: Yle/Marie Söderman fråga fritt

Genom Fråga fritt-tjänsten på Yle Åbolands webbplats kan du ställa en fråga - och vi letar reda på svaret. Den här gången gällde frågan Hyppeis skolas framtid.

Skolan blev grundligt renoverad under de sista åren av kommunen Houtskärs existens och tillföll sedan dåvarande Väståbolands stad. I byggnaden verkade ett värdshus till 2015, tills den dåvarande företagaren valde att avsluta verksamheten.

Staden försökte därefter hitta en ny hyresvärd, utan att lyckas. I våras kom nyheten att staden försöker sälja byggnaden, men efter det har det varit tyst.

- Vi hade annonser i våras om att byggnaden är till uthyrning och det var flera som var intresserade av att hyra byggnaden, men de kom aldrig till skott med ett konkret erbjudande. Därför bestämde staden att istället försöka sälja den. Det är ändå fråga om verksamhet som inte hör till vår primära uppgift och inte ligger i något av kommunens centrum, säger Pargas stads näringslivschef Tomas Eklund.

Är någon intresserad av att köpa byggnaden, om ingen var intresserad av att hyra den?

- Det visade sig faktiskt att de som funderade på att hyra den egentligen var mer intresserade av att köpa den, så jag är nog optimistisk till den biten. Från stadens sida skulle det vara mycket välkommet att någon tar över fastigheten och fortsätter med värdshuset. Houtskär har haft en ganska negativ befolkningsutveckling så det får gärna hända något positivt där för att öka dragningskraften, avslutar Eklund.

Tomas Eklund
Tomas Eklund Bild: Yle/Fredrik Häggman tomas eklund,Pargas

Staden kunde göra mer

Bland Hyppeisborna finns det de som vill att skolan ska återgå i Houtskärsbors händer. Hyppeisbon Kristian Engsjö är en av dem som tycker att Pargas stad kunde göra det lättare för nya företagare att ta över.

- Det finns höga initiala kostnader som kan skrämma bort företagare bland annat med de byggnader som den förra ägaren uppförde, så det kunde staden göra något åt. Det är ju synd att den står tom när man en gång satsat så mycket pengar på det, tycker Engsjö.

Engsjö tror ändå att det finns tillräckligt många driftiga skärgårdsbor för att värdshuset ska återuppstå och då förhoppningsvis i lokal regi.

Vad vill du veta om dina egna hemknutar?

Ställ en fråga och vi hjälper dig med svaret!

Av de frågor som kommer in till redaktionen väljer vi regelbundet ut tre som vi ordnar en omröstning kring. Efter det är det du som avgör vilken av dem vi ska ta itu med! Det gör du genom att på webben rösta på den fråga som intresserar dig mest.

Insamlingen av frågor har upphört. Om du har ett nyhetstips kan du var direkt i kontakt med Yle Åboland.