Hoppa till huvudinnehåll

Hemlösa kattungar strömmar in till Katthuset i Vasa

Onerva, Ossi och Olavi i sin låda med kramdjur.
Onerva, Ossi och Olavi i sin låda med kramdjur. Onerva, Ossi och Olavi i sin låda med kramdjur. Bild: Yle/Joni Kyheröinen hemlösa katter,katter (släkte),kattungar,kattunge

De hemlösa katternas antal har ökat kraftigt på flera orter i landet. På Katthuset i Vasa har man tagit hand om exceptionellt många kattungar under sommaren. Fler lär det bli.

Finlands djurskyddsförbund vet att att det finns många hemlösa katter på många orter i Finland.

Fler katter än under hela förra året

- Vissa föreningar säger att de i år redan tagit hand om fler katter än under hela förra året, säger Maria Lindqvist, vikarierande verksamhetsledare på djurskyddsförbundet.

Uppskattningen har varit att de olika mottagningsplatserna tar emot kring 10 000 katter per år. Den bedömningen gjordes med hjälp av material som insamlades 2007 och 2008.

- Men vår fingertoppskänsla är att läget har försämrats under de senaste två åren, säger Lindqvist.

Problemet är givetvis att folk inte kastrerar eller steriliserar sina katter som knallar på fritt ute i naturen.

Fler hemlösa kattungar i Vasatrakten

På Katthuset i Vasa har man märkt av en ökning av antalet kattungar. De kan komma till Katthuset på två sätt: Folk kommer in med dem själva eller så meddelar man Katthuset som fångar in dem.

- Vi har fått in fler än vad vi brukar få den här tiden på året. De har strömmat in sen vårvintern och den senaste tiden har det varit en riktig lavin, säger Raila Hihnala på Katthuset.

Varför tror du att ni har fler än vanligt?

- Svårt att säga. Tidigare har vi funderat på om det kan ha att göra med folk har det sämre ekonomiskt och att man inte har råd att kastrera katten.

Hihnala har noterat en förändring: Tidigare kom ungarna in mellan våren och hösten. Men nu kommer de in året runt.

- Kanske folk är mer uppmärksamma nu än tidigare?

Ungarna finns på landet

Katthusets aktiva har lyckats bra med att rensa Vasas centrumområden från hemlösa katter, berättar Hihnala.

Ungarna finns på landet: De kommer från Laihela, Storkyro, Malax, Solf, och så vidare.

- Ibland frågar man sig när strömmen ska ta slut. Men det gör den ju inte. Det kommer en ny kull med ungar under hösten, säger Hihnala.

Hihnala berättar att man försöker fånga in såväl ungarna som mamman. Om mamman lämnas kvar ute i naturen är resultatet än fler hemlösa ungar.

Steriliserad katt sämre på att fånga möss?

Gamla traditioner lever fortfarande kvar.

- Vissa anser att katten ska få producera en kull med ungar före den steriliseras och så tror många att katten blir sämre på att fånga möss om den steriliseras, säger Hihnala.

- Om katten steriliseras blir den bättre på att fånga möss. Den går inte runt och har behov att para sig, den blir inte dräktig och den behöver inte ta hand om ungar, fortsätter Hihnala.

Onerva i sin låda hemma hos Satu Wörlin-Rouhiainen i Vasa.
Onerva i sin låda hemma hos Satu Wörlin-Rouhiainen i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen katt,kattunge,katter (släkte),kattunge

Ungarna tas om hand i hushållen

Kattungarna kan inte placeras i Katthuset tillsammans med de vuxna katterna. Eftersom ungarna inte är vaccinerade är det sannolikt att de skulle bli sjuka.

Man förlitar sig därför på ett nätverk med frivilliga som sköter om kattungarna i sitt eget hem. Sen när alla vaccinationer är i skick kan ungarna vid behov flyttas till Katthuset.

Just nu finns det omhändertagna kattungar i flera hushåll i Vasa. De finns också i Tervajoki och i Laihela.

70 kattungar i hemvård

Antalet lediga kattungar i hemvård är just nu 41. Till det måste man lägga till de ungar som reserverats, som alltså bara väntar på att få flytta till sitt nya hem.

Hihnala uppskattar att man då når upp till kring 70 ungar i hemvård. De allra flesta får ett nytt hem. Resten kommer till Katthuset.

- Dessutom är vi hela tiden ute och försöker fånga in fler hemlösa ungar. Det finns hur många som helst.

Onerva, Ossi och Olavi

Satu Wörlin-Rouhiainen har nu tre kattungar hemma hos sig i Vasa. En av dem, Onerva, har preliminärt reserverats och ser ut att vara på väg att få ett nytt hem.

Wörlin-Rouhiainen lyfter upp Onerva i famnen.

- Hon är lite skygg. Hon hittades i ett stall i Storkyro.

De två andra, som också kommer från samma kull, heter Ossi och Olavi. Alla tre ser ut att ha det hur bra som helst i sin låda fylld med kramdjur.

Wörlin-Rouhiainen betonar samma sak som Hihnala: Sterilisera åtminstone utekatterna.

Satu Wörlin-Rouhiainen med Olavi.
Satu Wörlin-Rouhiainen med Olavi Satu Wörlin-Rouhiainen med Olavi. Bild: Yle/Joni Kyheröinen kattunge,katt

Lätt att bli för fäst

Wörlin-Rouhiainen är van med att ha katter på hemvård. Ibland blir hon så fäst vid katterna att hon behåller någon av dem.

- Så har det gått med tre av de katter jag vårdat. Det är lite riskabelt. Man måste bara försöka vara lite hårdare och konstatera att man inte kan rädda alla katter på egen hand.

Steriliseringskampanjer

På Finlands djurskyddsförbund säger man alltså att det nu finns exceptionellt många hemlösa katter på många orter i Finland.

Men det finns också goda nyheter: På ett par orter minskar de hemlösa katterna i antal.

- De lokala djurskyddsföreningarna har ordnat steriliseringskampanjer i flera års tid och det syns nu, säger Maria Lindqvist.

Läs också