Hoppa till huvudinnehåll

Hyrorna för privata hyresbostäder har sjunkit

Ett brunt tegelhöghus med rött tak och vita fönsterkarmar.
Ett brunt tegelhöghus med rött tak och vita fönsterkarmar. Bild: Benjamin Suomela / Norden.org tegelhus,höghus,Helsingfors,flervåningshus,boende,hyror,bostäder,städer

Hyrorna för privata hyresbostäder har sjunkit. Det meddelar intresseorganisationen för hyresvärdar Suomen vuokranantajat.

Särskilt i huvudstadsregionen har hyrorna sjunkit i och med att utbudet av privata hyresbostäder blivit större. Enligt en jämförelse som sajten vuokraovi.com har gjort har hyrorna för ettor under årets första halva sjunkit med drygt 5 procent jämfört med samma tid i fjol.

Bland företagen har hyrorna under samma tidsperiod däremot stigit med 0,7 procent. På grund av det stora antalet företag har hyrorna för ettor i hela huvudstadsregionen ändå bara stigit med 0,3 procent.

Enligt Suomen vuokranantajat är privata hyresvärdar mer flexibla med hyrorna än företag.

– Det är viktigare med en bra hyresgäst än att få en så hög hyra som möjligt, säger verksamhetsledaren Mia Koro-Kanerva vid Suomen vuokranantajat.

Enligt Koro-Kanerva har hyresvärdar under det senaste året till och med tvingats sänka hyrorna för att få hyresgäster.

– Det ser ut som att hyrorna för speciellt ettor i huvudstadsregionen stigit så mycket det går och att de nu nått sin toppnivå.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes