Hoppa till huvudinnehåll

Indisk OS-brottare frias från dopningsmisstankar – föll offer för sabotage

Narsing Yadav brottas.
Narsing Yadav (i rött) kan få delta i OS i Rio trots dopning. Narsing Yadav brottas. Bild: ANINDITO MUKHERJEE / EPA / ALL OVER PRESS Narsing Yadav

Osannolikt, men sant. Den indiske brottaren Narsing Yadav har blivit friad från alla dopningsmisstankar efter att det visade sig att ett annan idrottare gömt anabola steroider i hans mat.

Yadav hör till Indiens stora medaljhopp i OS i Rio och dopningsbeskedet orsakade en smärre katastrof i Indien förra veckan.

Yadav stod hela tiden fast vid att han fallit offer för en konspiration. Enligt brottaren själv hade en junior satt anabola steroider i hans mat under ett träningsläger.

Det är inte första gången som en dopad idrottare försöker skylla bort ansvaret – men den här gången visade det sig vara sant.

Både det indiska brottningsförbundet och den nationella anti-dopningsbyrån friar nu Yadav från alla dopningsmisstankar.

Anabola steroider.
Anabola steroider (arkivbild). Anabola steroider. Bild: All Over Press dopning,dopning (kemisk process),antidopning,anabola steroider

– Idrottaren har inte tagit steroiderna i misstag eller på grund av ovarsamhet. Han är ett offer för sabotage, säger anti-dopningsbyråns ordförande Navin Agarwal enligt tidningen Indian Express.

Enligt Agarwal kan man skicka Yadav till Rio trots att han inmundigat förbjuda ämnen.

– Vi har kommit fram till det här eftersom han inte testade positivt för dopning en endaste gång före juni. Det är inte trovärdigt att den här mängden dopning skulle ha hjälpt honom i OS, konstaterar Agarwal.

Det internationella brottningsförbundet UWW måste ännu godkänna Yadavs deltagande före det är klart att han får resa till OS, men i Indien tror man starkt på att han får delta.

Det indiska brottningsförbundet hann redan dela ut Yadavs OS-plats till Parveen Rana.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport