Hoppa till huvudinnehåll

Kraftig explosion i Kabul

Afghansk polis säkrar en väg i Kabul efter bombdåd.
Afghansk polis säkrar en väg i Kabul efter bombdådet. Afghansk polis säkrar en väg i Kabul efter bombdåd. Bild: EPA/HEDAYATULLAH AMID Afghanistan,körbanor,Kabul,terrorattacker,kalasjnikov,vapen (tekniskt objekt)

En kraftig explosion inträffade i Afghanistans huvudstad Kabul natten mot måndag. Enligt säkerhetsmyndigheter orsakades den av en bomb på en lastbil. Åtminstone en polis och tre talibaner har dödats.

Explosionen skedde utanför ett hotell där flera utlänningar bor, bland annat personal inom militären och utländska organisationer, rapporterar Reuters.

Talibanrebellerna i Afghanistan har tagit på sig skulden för attacken. Talibanerna uppger att de sprängde en bomb och gick in i området. Talibanerna som ofta överdriver sina dåd talade tidigare under natten om tiotals döda och skadade.

Explosionen som inträffade vid halv två-tiden lokal tid hördes över hela staden och orsakade strömavbrott. Direkt efter explosionen stängde afghanska säkerhetsstyrkor av gatan vid Northgate-hotellet som ligger öster om Kabuls internationella flygplats och i närheten av den amerikanska flygbasen Bagram. Skottlossning ska också ha hörts efter explosionen.

Andra attacken på två veckor

Hotellet Northgate som ligger i västra delarna av Kabul är inhägnat och under hård bevakning. 2013 attackerades hotellet av rebeller som på samma sätt detonerade en bilbomb och försökte ta sig in i byggnaden. Fem säkerhetsvakter sköts ihjäl innan gärningsmännen dödades.

Talibanerna hävdar ofta att de vill undvika att civila skadas. De säger dock att hotellområdet inte ligger nära bostadsområden.

Förra veckan dog 80 personer och 230 skadades i ett självmordsdåd mot en demonstration i Kabul. Terrorgruppen IS tog på sig skulden för den attacken.

Läs också