Hoppa till huvudinnehåll

Östnyländska hyresstugor är eftertraktade

Väståbolands skärgård sommaren 2014
Väståbolands skärgård sommaren 2014 Bild: Yle/ Nora Engström fritidsboende

Det finns de som av olika orsaker hellre hyr än köper en sommarstuga, vilket innebär att stuguthyrningsverksamheten är en mer eller mindre säker inkomstkälla för hyresvärden.

- Lite senare än vanligt har folk bestämt sig, men juli har gått jättebra och augusti är fullbokad, säger Anne-Maj Johansson på Stor-Pellinge i Borgå.

Åtminstone tre orsaker

Populariteten att hyra stuga istället för att investera i en egen ser ut att hålla i sig. Orsakerna kan vara många.

Den främsta är väl det faktum att man under sina fyra eller fem dyrbara sommarsemesterveckor slipper renoverings- och trädgårdsarbete. Istället kan man till hundra procent satsa på gemenskap och rekreation.

En annan orsak till att hyra istället för att köpa, är att man inte har råd eller inte helt enkelt vill investera i ytterligare en fastighet.

En tredje orsak kan vara den, att man inte vill binda sig till en och samma plats utan istället satsa på omväxling.

Bastuved.
Ingen vedhuggning nödvändig i hyrd stuga. Bastuved. Bild: Yle/Rolf Granqvist ved,bastuved

Återkommande hyresgäster

Anne-Maj Johansson har två stugor på två separata holmar samt en stuga på Stor-Pellinge.

- Många hyresgäster återkommer år efter år. Ibland har de kanske ett mellanår. De flesta av hyresgästerna är nog finländare och ofta också från den östnyländska regionen eller nära ifrån, men visst har jag också haft gäster från Tyskland, Japan och USA, säger Johansson.

Gäster från insjöfinland

Mikael och Camilla Sundbäck från Sundö gård på Pellinge har likaså haft fullbokat under hela sommaren. De flesta som hyr är rätt nära ifrån, men det händer också att människor från inlandet vill tillbringa sin semester i finsk havsmiljö.

- Vi har haft motorcykelburna gäster från St. Michel och vi har haft folk från insjöfinland, men också gäster från Borgå. Ofta återkommer samma gäster år efter år, säger Camilla Sundbäck.

En av de stugor som konflikten kring Sandbacka Vind i Vörå handlar om.
(Arkivbild) En av de stugor som konflikten kring Sandbacka Vind i Vörå handlar om. Bild: YLE/Marcus Lillkvist uthyrningsstuga

En liten förändring jämfört med tidigare år, är att hyrestiderna i år har varit längre.

- De som vill hyra stugan för en vecka eller två har varit fler än tidigare. I år har vi inte alls haft hyresgäster som velat hyra stugan för bara några dagar eller ett veckoslut, säger Sundbäck.

Just nu håller paret Sundbäck på med att rusta upp en ny stuga, men den kommer med i utbudet först nästa år. Den stugan kommer man att kunna hyra endast årsvis.

Strand på midsommar
Strand på midsommar Bild: Yle midsommarfirande

En säker marknad

Jordbrukaren Bo-Johan Johansson i Tirmo i Borgå har hyrt ut stugor i cirka 30 år redan. Inte mycket har förändrats under den tiden.

- Det är en rätt så säker marknad. Det beror på att Helsingforsregionen ligger så nära. Vårt läge är definitivt en fördel för verksamhet av det här slaget, säger Johansson.

Eftersom Johansson valt att hyra ut stugorna årsvis, är det inte ofta det är utlänningar som vill hyra en stuga.

- Jag skulle säga att hälften av hyresgästerna kommer från huvudstadsregionen och hälften från den östnyländska regionen, säger Johansson.

Att Johansson valt att hyra ut stugorna på årsbasis, har med den övriga verksamheten på hans gård att göra.

- Det skulle bli för arbetsdrygt att hyra ut stugorna veckovis. Det övriga arbetet skulle lida. Nu blir det tid över också för annat arbete, säger Johansson.

Jordbrukare Bo-Johan Johansson i Tirmo i Borgå.
Bo-Johan Johansson Jordbrukare Bo-Johan Johansson i Tirmo i Borgå. Bild: Yle/Fredrika Sundén bo-johan johansson

Hur bättre marknadsföra?

Någon exakt statistik över hur uthyrningen av sommarstugor lyckats i år i regionen Östnyland, är svår att få fram. Orsaken är att de flesta hyr sin stuga dirket av uthyraren, säger turism- och marknadsföringschef Sari Myllynen vid Borgå stads turistbyrå.

- Vi är ju egentligen ingen förmedlare i ordets rätta bemärkelse. Resenärer och turister tar ofta kontakt dirket till stugägarna, i synnerhet efter det att Borgå stads webbplats förnyades, säger Myllynen.

På Borgå stads webbplats hänvisar man till fyra olika stuguthyrningsajter - mökit.fi, nettimokki.com/, vuokraovi.com och mokkihaku.com.

- Vi måste kanske kontakta hyresstugägarna i höst för att se över hur vi bäst kunde marknadsföra stugorna och göra det så lätt som möjligt för turister och semesterfirare att hitta stugor i Östnyland, säger Myllynen.

Sommarstuga i Sahalahti
Sommarstuga i Sahalahti Bild: Arja Lento/Yle strandstuga

Vädrets makter

Marknadsföring i alla ära, men om sommaren ser ut att regna bort? Hur påverkar det affärsverksamheten?

- Visst spelar vädrets makter in - i synnerhet i midsommartider. Då väntar man på meteorologens prognoser och bestämmer sig först efter det om man ska hyra en stuga eller inte, tror Anne-Maj Johansson på Stor-Pellinge.

Camilla Sundbäck på Pellinge säger också hon att vädret kan spela in.

- Om det kommer en ny kund för att se på vår stuga och det råkar regna just den dagen, så visst är det ganska svårt då att få stugan att se lockande ut, säger Sundbäck.

nattbild av sommarstuga
nattbild av sommarstuga Bild: Pekka Kauranen. landet

Läs också