Hoppa till huvudinnehåll

Påven: Islam ska inte förknippas med våld

Påve Franciskus pratar med journalister på flygplanet på väg hem från Polen 31.7.2016
Påve Franciskus intervjuades av journalister på flygplanet på väg hem från Polen. Påve Franciskus pratar med journalister på flygplanet på väg hem från Polen 31.7.2016 Bild: EPA/DANIEL DAL ZENNARO Påve,Franciskus

Påven Franciskus säger att det är fel att förknippa islam med våld. Enligt honom är social orättvisa och girighet några av grundorsakerna till terrorism.

- Det är inte rätt att identifiera islam med våld. Det är inte rätt och det är inte sant, sade påve Franciskus till journalister på flygplanet på väg hem till Rom efter ett besök i Polen.

”Också vi har fundamentalister”

Han kommenterade islam och våld i samband med en fråga om prästmordet i norra Frankrike förra veckan.

- Jag tror att så gott som alla religioner har sina små grupper av fundamentalister. Också vi har dem, sade han och refererade till den katolska kyrkan som han själv är ledare för.

Påve Franciskus i Polen på World Youth Day juli 2016.
Påven Franciskus avslutade deltog i katolska ungdomsfestivalen The World Youth Day i Polen. Påve Franciskus i Polen på World Youth Day juli 2016. Bild: EPA/MACIEJ KULCZYNSKI Franciskus,Påve

Det går inte att prata om islamistiskt våld då våld sker överallt poängterade påven.

- Jag tycker inte om att prata om islamistiskt våld, för varje dag när jag läser tidningen i Italien så ser jag våld. Någon som dödar sin flickvän, någon som dödar sin svärmor. De här personerna är döpta katoliker. Om jag pratar om islamistiskt våld måste jag prata om katolskt våld. Alla muslimer är inte våldsamma, sade påven Franciskus.

Världen är i krig

När han påbörjade sin fem dagar långa resa i Polen i onsdags sade han att kyrkoattacken i Frankrike och alla tidigare attacker är ett bevis på att världen är i krig. Kriget har ändå inte med religion att göra anser han.

Jag vet att det här är farligt att säga, men terrorismen växer fram när det inte finns några andra alternativ.

Han betonade att det finns många orsaker till terrorismen och lyfte framför allt upp girighet som en av dem.

- Jag vet att det här är farligt att säga, men terrorismen växer fram när det inte finns några andra alternativ. Den växer fram när pengar är gud och när pengar istället för människor sätts i centrum för världens ekonomi, sade påven.

Påven Franciskus anser att det är den första formen av terrorism, den grundläggande terrorismen mot hela mänskligheten.

- Låt oss prata om det istället, sade han.

Unga utan möjligheter

Brist på ekonomiska möjligheter för unga européer är också en orsak till terrorism, anser påven Franciskus.

- Jag frågar mig själv hur många unga människor som vi européer har lämnat utan ideal och utan jobb. De börjar med droger och alkohol eller går med i terrorgruppen IS, sade han.

Både muslimer och kristna deltog i gudstjänsten i Santa Maria Caravaggio kyrkan i Milano i söndags för att hedra den mördade prästen.
Både muslimer och kristna deltog i gudstjänsten i Santa Maria Caravaggio kyrkan i Milano i söndags för att hedra den mördade prästen. Både muslimer och kristna deltog i gudstjänsten i Santa Maria Caravaggio kyrkan i Milano i söndags för att hedra den mördade prästen. Bild: EPA/FLAVIO LO SCALZO kyrkobyggnader,gudstjänst

Muslimer och kristna minns mördad präst

I helgen deltog mängder av muslimer i katolska mässor för att hedra minnet av den 85 år gamla prästen som mördades av en ung jihadist i en kyrka i Saint-Étienne-du-Rouvray i tisdags.

De franska muslimernas centralråd CFCM hade uppmanat att visa solidaritet och medlidande med anledning av mordet.

I den gotiska katedralen i Rouen fanns mer än 100 muslimer bland de omkring 2 000 gästerna vid söndagens mässa.

I Paris talade ledaren för stadens stora moské, Dalil, Boubakeur, under mässan i Notre Dame.

Boubakeur försäkrade att muslimerna vill leva i fred och att det nu är tid att stå enade i stället för att splittras.