Hoppa till huvudinnehåll

Skärgårdshavet det hamntätaste området – konkurrenskraftiga priser lockar gäster

Airisto gästhamn
Airisto gästhamn Airisto gästhamn Bild: Yle Åboland airisto strand

Gästhamnarna i Skärgårdshavet har en stark ställning i kampen om båtturisterna i skärgården. Området är det hamntätaste i landet och det leder till att priserna är låga.

I Yle Nyheters kartläggning av gästhamnar och deras priser var Skärgårdshavet det hamntätaste området. Konkurrensen bidrar till låga priser som lockar gäster till skärgården.

Det finns totalt 69 gästhamnar i Skärgårdshavet. Medelpriset för en natts övernattning är 17,28 euro, det nationella genomsnittet är 18,55 euro.

Av gästhamnarna i Skärgårdshavet är det fyra som erbjuder avgiftsfri övernattning. Röölä i Rimito, Förby och Finby gästhamn i Salo samt Själö i Nagu.

Större gästhamnar dyrare

De största gästhamnarna i regionen hör också till de dyraste. Runsala Marina, Pensar Syd, Nådendals bad och Aura å västra är de dyraste gästhamnarna med priser från 28 till 31 euro per natt.

De dyrare gästhamnarna erbjuder fler tjänster. Vid gästhamnen i Aura å västra erbjuder man till exempel el, vatten, dusch, bastu, gratis trådlöst internet och septitankstömning.

Herrick Ramberg driver flera gästhamnar i Skärgårdshavet och anser att den hårda konkurrensen leder till att priserna hålls nere i regionen – vilket lockar gäster till Skärgårdshavet.

- Jag tror att Åland drabbas mest av det här. Semesterdagarna är räknade och man planerar sina rutter noggrant. Blir det en extra övernattning i Skärgårdshavet kan det bli en natt mindre i den Åländska skärgården, säger Ramberg.

Här hittar du hela listan över alla gästhamnsavgifter!

Läs också