Hoppa till huvudinnehåll

Sofia jobbar gratis för att få vara i Rio

Sofia Forss i radiostudion.
Som volontär på OS får du inte ens se tävlingarna gratis, men det stör inte Sofia. Hon tror det blir en rolig upplevelse ändå. Här står Sofia i Yles radiostudio i Åbo. Sofia Forss i radiostudion. Bild: Yle/Marie Söderman sofia forss

Snart börjar OS i Rio de Janeiro. Förutom idrottare finns det flera tusentals volontärer på plats, och en av dem är Sofia Forss. Hennes uppgift är att se till att allt det där bakom kulisserna flyter på.

Sofia Forss ska jobba som volontär för det finländska laget under OS. Hennes uppgift är att fungera som en sorts koordinator som kan svara på praktiska frågor som idrottarna kan ha.

- Jag tänkte att det skulle vara en rolig grej att pröva på. Jag var själv som åskådare på OS i London 2012 och det var då jag kom på att det här är en möjlighet, säger Sofia.

Processen att få bli volontär har varit ganska lång, och den började redan hösten 2014. Då fyllde Sofia i ett långt formulär på nätet.

- Jag skulle till exempel fylla i vad jag hade för intressen. Antagligen för att de skulle kunna sätta mig på en sådan position där jag gör mest nytta.

Det finns många olika arbetsuppgifter att välja på som volontär, och du blir tilldelad en sådan som borde passa dig bäst.

- Ifall du är en väldigt positiv människa kan du välkomna besökare eller något sådant. Det finns nog något för nästan alla personligheter, skulle jag våga påstå.

Betalar det mesta själv

Som volontär får du mat och en arbetsuniform, men du betalar för boende och flygresa. Du tjänar alltså i princip inget på jobbet, men det stör inte Sofia. Hon är där för upplevelsen av att få jobba med det stora evenemanget. Lite nervös är hon ändå.

- Det är en främmande stad och jag talar inte språket. Jag är rädd för att tappa bort mig och inte kunna fråga om råd. Men oftast klarar man ju sig på handgester och kroppsspråk, säger hon.

Sofia Forss på OS i Rio de Janeiro.
Sofia Forss på plats i Rio de Janeiro, redo att hugga i. Sofia Forss på OS i Rio de Janeiro. Bild: Privat sofia forss

Sofia känner också ett visst ansvar för att evenemanget flyter på så smidigt det bara går.

- Så klart ska jag försöka göra det bästa jag kan. Vi är ett team av assistenter för det finska laget, så det finns alltid någon man kan dubbelkolla med om olika beslut, säger hon.

Det fruktade zikaviruset

En av de största snackisarna kring OS i Rio har varit zikaviruset som sprids genom myggor. Visst har Sofia också funderat på det, men hon är ändå inte speciellt rädd för att bli smittad.

- Såklart finns det alltid en risk att smittas, men vi har fått en massa tips på hur man ska undvika det. Vi ska försöka hålla oss borta från myggorna, bära långärmade och ljusa kläder, och använda myggmedel.

En sak som många kanske är rädda för är terrordåd, men inte heller den rädslan stoppar Sofia.

- Terrordåd kan hända vart man än åker, man kan inte undvika det hela tiden. Man måste bara försöka göra det bästa av situationen. Vi får säkert också någon sorts utbildning i hur man ska fungera ifall det händer eller om man misstänker att det kunde hända.

Hoppas på att få se åtminstone en tävling

Det roliga med OS är att man får chans att se lite annorlunda sporter, som till exempel konstsim. När Sofia var i London försökte hon få biljetter till just den grenen.

- Det skulle vara en ganska annorlunda upplevelse att få se på sådant, säger hon.

En av fördelarna med att jobba som volontär på OS måste väl vara att du får se en massa tävlingar? Nej, så är det faktiskt inte. Sofia måste köpa biljetter, precis som vilken besökare som helst.

- Jag hoppas jag hinner se någon tävling. Jag har köpt biljett till herrarnas semifinal i handboll, så en gren ska jag väl i alla fall få se, säger hon.

Hon hoppas också på att få möjlighet att se några tävlingar till när hon väl är på plats. Tyvärr har Finland inget handbollslag i OS, så där får hon inte vara med och heja fram något guld. Däremot hoppas hon bland annat på brottaren Petra Olli.

- Inom segling kanske man också kan få en eller till och med två medaljer, säger Sofia.

Under förra OS fick Finland tre medaljer, så förhoppningsvis får vi fler i år.

OS i Rio kör igång på fredagnatt den 5 augusti, och Yle kommer att sända drygt 600 timmar från OS i TV. Huvudkanalen är TV2 där OS sänds dygnet runt, medan Yle Fem kommer att sända ungefär 14,5 timmar om dygnet.

Nyligen publicerat - X3M