Hoppa till huvudinnehåll

Sommaren i city: Helsingfors vildaste allmänna bastu

Sompasauna i Helsingfors
Sompasauna i Helsingfors Bild: YLE/Peter Lüttge sompasauna,Bastu

Sompasauna är säkert Helsingfors vildaste och galnaste allmänna bastu. Den är som direkt tagen ur en film av Aki Kaurismäki.

Bastun är belägen långt ute på en udde i det före detta hamn- och industriområdet Sumparn i Helsingforsstadsdelen Sörnäs. Ett område som skall bebyggas med hus och tusentals bostäder. Men än så länge är det ett urbant ingenmansland.

Sompasauna i Helsingfors
Sompasauna i Helsingfors Bild: YLE/Peter Lüttge sompasauna,Bastu

Det är inte alldeles lätt att hitta fram till bastun. Du måste lirka dig fram mellan ett kolkraftverk och gamla gasklockor, förbi skrotbåtar och grusupplag. I fjärran ser du ett litet café mellan två containrar med det underbara namnet Ihana Kahvila.

Vänster om det dyker en elefantskulptur byggd av järnskrot upp och där bredvid några ruckel: välkommen till Sompasauna.

Sompasauna i Helsingfors
Sompasauna i Helsingfors Bild: YLE/Peter Lüttge sompasauna,Bastu

Bastun, som byggdes för första gången av talkokrafter är 2011, hann både rivas av staden och skuffas i havet, men har byggts upp igen år efter år. Den var i början ett svartbygge och när staden lät riva den så skedde det med motiveringen: om staden river romska läger måste också sådant som medborgarbastun bort.

Numera har föreningen Sompasaunaseura ett hyresavtal med staden. Du måste skynda dig om du vill uppleva den galna bastun i Fiskehamnen. På hösten startar byggandet av vägnätet i området och i början av nästa år börjar sedan husbyggen.

Sompasauna i Helsingfors
Stranden är brant och stenig. Sompasauna i Helsingfors Bild: YLE/Peter Lüttge sompasauna,Bastu

Det är alltså den sista sommaren du kan njuta av bastubad på den här urbana trädesmarken. Om bastun uppstår någon annanstans får framtiden utvisa.

Avtalet till trots är bastun fortfarande avgiftsfri. Det är alltså fritt fram för vem som helst att komma dit och bada bastu när som helst om dygnet. Om du har tur är den färdigt eldad, om inte, måste du elda den. Om du har tur finns det färdigt sågad bastuved, om inte, måste du såga eller yxa till den ur högen av skräpved som ligger på en hög.

Sompasauna i Helsingfors
Sompasauna i Helsingfors Bild: YLE/Peter Lüttge sompasauna,Bastu
Sompasauna i Helsingfors
Sompasauna i Helsingfors Bild: YLE/Peter Lüttge sompasauna,Bastu

Det finns faktiskt två olika bastur: en pytteliten, som rymmer tre till fyra personer och som kan vara omänskligt het, och en större med bänkar på bägge sidor om ugnen och fönster där man kan se ut över Högholmen, Skatudden, Tjärholmen och Norra hamnen.

Sompasauna i Helsingfors
Ur den stora bastun har man en fin utsikt. Sompasauna i Helsingfors Bild: YLE/Peter Lüttge sompasauna,Bastu

Stämningen bland de badande är otroligt avslappnad. Det finns gamla stolar och soffor man kan vila sig på. Det finns också en grill man kan laga bastukorv på. Det som däremot inte finns är ett omklädesrum, en affär i närheten eller en fin strand.

Stranden är brant och stenig men någon har byggt en trappa ner till vattnet som är djupt och rent. Det finns många någon som har byggt både det ena och det andra här. Allt är härligt improviserat och charmigt ruffigt.

Det finns helt tydligt folk som tar hand om området. Det är stökigt men inte alls skräpigt. Folk tar också hand om vilsekomna turister som inte vet hur man skall bete sig. Och det är förstås också svårt att veta. Här finns nämligen inga skrivna regler eller bastupoliser.

Sompasauna i Helsingfors
Sompasauna i Helsingfors Bild: YLE/Peter Lüttge sompasauna,Bastu
Sompasauna i Helsingfors
Sompasauna i Helsingfors Bild: YLE/Peter Lüttge sompasauna,Bastu

Män och kvinnor badar gemensamt. Man får bada hur man vill: naken, med handduk eller badkläder på. När jag var där fanns det unga och gamla på plats. Några turister, men de flesta var Helsingforsbor. En man gick i vattnet tillsammans med en hund. Det skulle inte kunna hända vid de andra allmänna basturna i Helsingfors.

Överhuvudtaget är den här bastun ett bra alternativ till andra mera flashiga allmänna bastur i Helsingfors, så som den minst sagt tråkiga Kulturbastun vid Hagnässtranden eller skrytbygget Löyly på Ärtholmen. 15 respektive 19 € för ett bastubad är också rena rama turistpriser.

Då köper jag hellre en six pack för pengarna och badar bastu gratis i Sompasauna och hoppar i plurret med blicken på isbrytarna. Så länge det ännu går.

Läs också