Hoppa till huvudinnehåll

Varm juli i Lappland - ofta åska och regn i öster

Dramatiska moln
Dramatiska moln Bild: Alexander Granholm solstrålar

Juli månad var ovanligt varm i Lappland. Så varmt brukar det vara i juli i Lappland på sin höjd bara vart tionde år, men nu man behöver inte gå längre än till år 2014 då Lappland upplevde en varmare juli månad. Den högsta temperaturen för juli mättes i Utsjoki där det var 29,1 grader varmt.

Medeltemperaturen var jämn i hela landet, rapporterar Meteorologiska institutet. Det var varmare än normalt vid västkusten och i norr, och i Norra Savolax och Norra Karelen. I övrigt höll sig temperaturerna kring medeltalet, eller något under.

I östra Lappland och nordöstra Österbotten var det lokalt mera än 2 grader varmare än vanligt.

Den högsta temperatur under juli mättes i Utsjoki, 29,1 grader. Svalast var det i Alajärvi den 20 juli, då mättes bara 0,8 grader.

Under juli var det över 25 grader - gränsen för värmebölja - under 16 dagar. Antalet är det samma som långtidsmedeltalet för juli.

Mycket regn i öster

Det förekom stora variationer i mängden regn. Det regnade mest i Kittilä, 197 millimeter och minst i Jomala på Åland, bara 16 millimeter. I de västra delarna av landet är mängden regn på många håll under 80 procent av det vanliga och lokalt till och med ovanligt liten, säger man på Meteorologiska institutet.

I de östra delarna av landet och i västra Lappland regnade det däremot ovanligt mycket, till och med dubbelt så mycket som normalt. Så rikliga regn brukar det i de här trakterna förekomma bara en gång vart trettionde år. På vissa mätstationer slogs till och med rekord för juli månad.

Då det gäller hela landet stannade mängderna regn ändå långt ifrån rekordet som är från år 1934 då det regnade 302 millimeter i Laukas. I år regnade det mest under juli i Rautavaara, 74,3 millimeter.

Många blixtar

Det åskade nästan vare dag och antalet markblixtar var över 80 000. Det är ungefär en tredjedel mara än långtidsmedeltalet för juli.

Mest blixtrade det den 5 juli, 21 600 markblixtar. Under hela 2000-talet har det bara under sex dagar förekommit ett lika stort antal blixtar.

Åskväder i Pargas
Åskväder i Pargas Bild: Eric Jansson blixt