Hoppa till huvudinnehåll

ABC i Eurodance: B som i Basic Element

Peter Thelenius, ledargestalten i Basic Element.
Peter Thelenius, ledargestalten i Basic Element. Bild: By Armigo / CC BY 3.0 Basic Element,Eurodance

Svenska Basic Element var riktigt stora i Finland under 90-talet. Med deras energiska tunga sound lyckades bandet med Peter Thelenius i spetsen sätta sin prägel på ett helt Eurodance-decennium.

Vem?

Ursprungligen en duo bestående av svenskarna Peter Thelenius, Cesar Zamini kryddat med sångerskan Zetma Prenbo. Gruppen startades 1992 i Malmö och Thelenius och Zamini hittade faktiskt sin sångerska via arbetsförmedlingen.

Sitt första skivkontrakt skrev de 1993. Fyra album på 90-talet fick småningom sällskap av ytterligare två på 2000-talet, men den första kvartetten med skivor och framförallt de två första albumen är de som skapat mest intryck.

Vad?

Singelsläppen från plattorna ”Basic Injection” (1994) och ”The Ultimate Ride” (1995) är idel ädel euroadel.

Från starten med ”Move me” via ”The Promise Man”, ”Touch” och ”Leave it all behind” höjde man på öset och tempot en aning till andra plattan som bjöd på ”The Ride”, ”The Fiddle”, ”This must be a dream” och den sista egentligen vettiga singeln ”The Queen of Love”.

Efter andra plattan blev det också en spricka i bandet när Zamini lämnade Basic Element. Peter Thelenius hörde av sig till ABC i Eurodance-redaktionen med synpunkter på vad som hände sen.

- Zaminis avhopp renderade inte till att framgångarna tog slut eftersom det var jag som skrev alla melodier och text som producerades av Stefan Andersson. Dessutom tog dom inte slut, utan tog snarare fart på allvar eftersom det var först på 3:e albumet vi slog igenom i bl.a. Japan, dit vi åkte skytteltrafik fram och tillbaka, påpekar Thelenius

Den riktigt stora framgången för Basic lät sig dock dröjas ända till 2007-2009, när bandet slog igenom i Polen, Skandinavien och Ryssland till att börja med.

Tex låten "Touch You Right Now" blev etta på den officiella top-40 listan i både Ryssland och i dancemeckat Holland, och i Polen släpptes ca. fem singlar från albumet "The truth" som alla blev stora framgångar, påminner Thelenius.

Redaktionen tackar Thelenius för preciseringarna.

Låtar av Basic Element var stamgäster på flera finska samlingsalbum och kom också den vägen in i de finska hemmen på allvar. År 1995 besökte Basic Element också Vasa och RantaRock för första och enda gången.

Varför?

Energiskt och rivigt, speciellt på andra plattan. Peter Thelenius gedigna lyriska insatser gjorde heller inte helheten sämre.

Kom faktiskt ut med en ny platta så sent som 2008, men de två första skivorna är deras bidrag till Eurodance-historien och i det, ett gediget och uppskattat bidrag.

Uppträder ännu en hel del (speciellt i Finland) och ingick i artisteriet på ”We Love The 90’s” i Helsingfors den 27 augusti 2016 brevid de riktiga tungviktarna som DJ Bobo, E-Type och Culture Beat.

Peter Thelenius är idag gift med Linda (f. Rosing) och har bland annat funnits i bakgrunden för Samir och Viktor.

Peter Thelenius var och är primus motor i Basic Element.
Peter Thelenius år 2015. Peter Thelenius var och är primus motor i Basic Element. Bild: IBL Sweden/IBL Basic Element,Eurodance

Hittas också på Instagram under namnet @basicelementofficial

Enligt Jukka:

En av mina absoluta favoritgrupper under 90-talet. Kanske en av de mest spelade i programmet X-akt på en bortglömd kanal som hette Radio X. Ännu idag lyckas man göra riktigt bra dancemusik. Kolla in en av de senaste låtarna Good to you som gavs ut i år.

Enligt Antti:

”The Promise Man” var en av mina första singlar som gick på hård rotation under 90-talets discon. Gillar fortfarande framförallt soundet i Basic Element, de har figurerat på några låtlistor jag brukar springa till. Energin i ”The Ride” och ”The Fiddle” går inte att ta miste på.

Nyfiken på mera Eurodance?

ABC i Eurodance är ett radioprogram som sänds fyra lördagar i augusti 2016.
Som redaktörer fungerar Antti Koivukangas och Jukka Isojoki.

ABC i Eurodance, A till I, lördag 6 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, J till R, lördag 13 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, S till Å, lördag 20 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, Ö som i önska, lördag 27 augusti kl. 20.00 – 23.00

Programmen hittas också på Yle Arenan i efterskott.

[EDIT 04.08.2016 16:00, artikeln utökad med Peter Thelenius preciseringar om den internationella framgången på 2000-talet, redaktionen tackar en trogen läsare]