Hoppa till huvudinnehåll

Amerikansk forskning: Tandtråd är onödigt

Tandtråd
Tandtråd Bild: / All Over Press Tandtråding,Tand- och munhygien,munhygien,tänderna,tänder,tandläkare,hälsa,munnen

Det finns inga belägg för att det skulle vara nyttigt att använda tandtråd sägs det i 25 medicinska undersökningar, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt de medicinska artiklar som AP hänvisar till har nyttan med tandtråd inte kunnat påvisas eller så har resultaten varit motstridiga.

Hannu Hausen vid Finlands Tandläkarförbund bekräftar nyhetsbyråns uppgifter.

- Så är det faktiskt. Bevisningen är knapphändig speciellt i situationer då människor själva använder tandtråd. Då specialister på munhälsa använder tandtråd i en vårdsituation fungerar det bättre.

I USA har nyheten varit en ganska stor chock. Där har hela folket i åratal lärt sig att använda tandtråd.― Hannu Hausen

Enligt Hausen är det här ett välkänt faktum bland tandläkare sedan länge, men i USA har man inte fört någon offentlig debatt om saken.

- I USA har nyheten varit en ganska stor chock. Där har hela folket i åratal lärt sig att använda tandtråd. I Finland har man aldrig trott så mycket på det.

Rengör en gång per dag

Enligt Hausen bör vuxna och unga ändå rengöra sina tandmellanrum en gång per dag, eftersom tandborsten inte kommer åt dessa ställen. Det finns många redskap för det här ändamålet, till exempel tandmellanrumsborstar.

Det kan behövas 3-4 redskap för samma mun.― Hannu Hausen

Hausen säger att det inte lönar sig att skaffa redskapen på egen hand.

- Experter på munhälsa kan hjälpa till med att välja redskap. Det kan behövas 3-4 redskap för samma mun. Samtidigt får man instruktioner för hur man ska använda dem.

Olika tandredskap, tandtråd, tandborste, tandstickor, munskölj.
Olika tandredskap, tandtråd, tandborste, tandstickor, munskölj. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press tandborstar,tandkräm,Tandtråd,Tand- och munhygien,tandläkare,Munvatten

Ibland är det ändå nödvändigt att använda tandtråd.

- Tandtråd är fortfarande det enda användbara redskapet om tandmellanrummen är väldigt trånga och inga andra redskap kommer åt att rengöra dem. Det är bättre att använda tandtråd än ingenting alls.

Också för barns trånga tandmellanrum är tandtråd ibland det enda alternativet, ifall de behöver rengöras till exempel på grund av en infektion eller hål i tänderna.

Hänvisar till föråldrad forskning

Nyhetsbyrån AP bad ifjol om en motivering av den amerikanska myndigheten som övervakar näringsrekommendationer om varför den uppmuntrar människor att använda tandtråd. Rekommendationerna ska enligt lagen basera sig på vetenskaplig forskning.

I år har användandet av tandtråd tagits bort från rekommendationerna. Myndigheten medgav i ett brev för AP att man inte hade forskat i saken på det sätt som lagen kräver.

Amerikanska tandläkarorganisationer rekommenderar fortfarande tandtråd. I sina motiveringar hänvisar de ändå till undersökningar där majoriteten har gjorts med föråldrade metoder enligt AP.

Inte det huvudsakliga redskapet

I Finland rekommenderas tandtråd inte på bekostnad av andra redskap. I till exempel rekommendationerna för God medicinsk praxis (Käypä hoito) särskiljs inte redskapen.

På Tandläkarförbundets webbplats presenteras ändå tandtråden före andra redskap.

- Ifall det ger intrycket att tandtråden skulle vara det huvudsakliga redskapet, måste anvisningarna läggas i en annan ordning, säger Hannu Hausen vid Finlands Tandläkarförbund.

Simo Ortamo/Yle Uutiset