Hoppa till huvudinnehåll

Geomorfologi runt knuten

Charlotte Elf beundrar vy från Näse sten
Lotten Elf beundrar vyn från Näse sten Charlotte Elf beundrar vy från Näse sten Bild: Yle/Stefan Paavola näse

Näse sten i Borgå är det största flyttblocket som Lotten Elf någonsin har sett och därifrån har man prima utsikt över gamla Borgås vackra hus. Elf arbetar som geografi- och biologilärare i Kotka svenska samskola och hon skrev sin avhandling pro gradu om bland annat flyttblock.

Lotten Elf har åkt runt i hela Nyland för att bekanta sig med vilka formationer som finns i närmiljön och som skulle kunna användas i skolundervisningen. Avhandlingen heter just “Geomorfologiska undervisningsobjekt i Nyland”. Tanken var att ge lärarna material ute i naturen.

- Det är för att få in mera uteundervisning istället för det här klassrumssittandet, säger Elf.

Geomorfologi handlar om terrängens formationer och vilka objekt, till exempel stenar, som ger terrängen dess form. Eftersom man i skolans högre årskurser sätter mycket fokus på just formationer ville Elf skapa ett eget bidrag till undervisningen.

- Det kändes rätt att bekanta sig med vad som finns i trakten helt enkelt, säger hon.

I trakten finns det en hel del spännande saker, bara man vet var man ska leta.

Trapporna upp till Näse sten
Trappan upp till Näse sten Trapporna upp till Näse sten Bild: Yle/Stefan Paavola borgå,flyttblock

Stora krafter har påverkat Näse sten

Näse sten är speciell på grund av sin exceptionella storlek. Dessutom har den spruckit i två delar.

- Det är ganska stora krafter som lyckas klyva en sådan här sten mitt itu, säger Elf.

Näse sten i borgå
Näse sten Näse sten i borgå Bild: Yle/Stefan Paavola näse sten,Borgå ekonomiska region,Borgå

Exakt när stenen har hamnat där vet man inte, men det torde ha skett med den senaste istiden - alltså för ungefär 10 000 år sedan. Ovanpå stenen har man nu byggt ett utkikstorn och precis i närheten ligger dessutom andra enorma flyttblock som man kan bekanta sig med.

- Det är en väldigt trevlig plats att komma till, säger Elf.

Arga jättar

Så hur ska man få barn intresserade av naturformationer?

- Den vanliga historien om flyttblock är att man kallar dem jättekast, berättar Elf. Det sägs att arga jättar kastade dem mot byarna eller mot städerna.

Vy från Näse sten
Jätten som kastade Näse sten missade Borgå med en hårsmån Vy från Näse sten Bild: Yle/Stefan Paavola vy över borgå,utsiktsplatser

Jättar har varit involverade även i skapandet av så kallade jättegrytor.

- Det är grytor där jättarna lagade sin mat och så kan man få barnen mer intresserade, säger Elf. Det skulle vara riktigt stora jättar som i till exempel Harry Potter som slänger stenbumlingar omkring sig.

Stenar och grytor

Naturformationer väl värda ett besök finns över hela Östnyland. Till exempel finns det största hittills upptäckta området jättegrytor i Askola. Den största - Jättens badbunke - är över fyra meter bred och drygt tio meter djup.

Kring Askolas jättegrytor har man byggt stegar och staket, och för att hålla området tillgängligt har man valt att ta ut en liten besöksavgift.

I närheten av Veckarby i Lovisa finns en två meter hög rauk som kallas Kantarellstenen. Stenen har fått sitt namn av att den liknar en kantarell och hatten är två meter bred.

I Sibbo finns det en jättegryta vid Brännberget och i Pernå finns det flyttblocksformationer som kallas Korsvikkyrkan.

- Korsvikkyrkan är ganska maffig, det är tre block ovanpå varandra, säger Elf.

I Lovisa finns Kuckustenen som är en del av Struves kedja. Struves kedja, eller egentligen Struves meridianbåge, användes på 1800-talet av den ryska astronomen Friedrich Georg Wilhelm von Struve för att bestämma jordens form. Den är över 2 000 kilometer lång och går igenom tio länder och Kuckustenen är alltså en av mätpunkterna.

Exakta koordinater till dessa och många fler finns i Elfs pro gradu.

Pysseltips

- Vill man ha aktiviteter med barnen kan man till exempel mäta djupet eller be barnen uppskatta diametern på grytor och stenar, föreslår Elf. Sedan kan man ju fråga dem hur mycket vatten de tror det skulle rymmas i grytorna och på det viset kombinera räkneuppgifter.

Elf tycker inte att man ska vara rädd för att ge barnen matematikuppgifter även om man själv inte är så bra på matte.

- Medan barnen pysslar där kan man ju passa på att googla, säger hon.