Hoppa till huvudinnehåll

Mera filmkomedi än någonsin på Esbo Ciné

Kate Beckinsale och Chloë Sevigny.
Kate Beckinsale (t.v) och Chloë Sevigny i festivalens avslutningsfilm Love & Friendship. Kate Beckinsale och Chloë Sevigny. Bild: Espoo Ciné. Kate Beckinsale,Chloë Sevigny

Filmhösten öppnas traditionsenligt av festivalen Esbo Ciné i slutet av augusti. Nu har festivalprogrammet offentliggjorts. ”Mer komedi än någonsin tidigare”, konstaterar arrangörerna. Festivalen bjuder också på en självklar nordisk höjdpunk: danska Thomas Vinterbergs senaste film Kollektivet.

Som vanligt bjuder festivalmiljön på en hel del sevärt som aldrig når den finländska biorepertoaren. Ska man se Helen Mirren som soldat eller kritikeromtalade regissörsnamn som Bruno Dumont eller Lucile Hadzihalilovic´ ska man besöka en festival, eller superaktiva Michael Winterbottom som i Esbo är aktuell med dokumentären The Emperor’s New Clothes där komiker-aktivisten Russell Brand gör komedi om ekonomi.

Komikern Russel Brand som aktivist.
Komikern Russsel Brand som aktivist. Komikern Russel Brand som aktivist. Bild: GC Images Russell Brand,Michael Winterbottom

Alla fans av Juliette Binoche har också orsak att besöka Esbo. Två Binoche-filmer finns på programmet: italienska/franska L'attesa där hon spelar en mamma som får besök av sonens flickvän efter att sonen förolyckats, och så franska farsen Slack Bay där Binoche får briljera med sin mer galna komiska sida som man allt för sällan får se prov på.

Tysk komedi som öppningsfilm

Via Winterbottom och Binoches fars är vi så inne på festivalens omtalade komedilinje. Den vill festivalarrangörerna lyfta fram redan i öppningsfilmen, som är något för den finländska marknaden så ovanligt som en tysk komedi.

Den kvinnliga regissören Maren Adens film Toni Erdmann sägs ha hört till den stora Cannes-filmfestivalens kritikerfavoriter, en historia om en pensionerad musiklärarlustigkurre och hans dotter som gör karriär i företagsvärlden. När pappan kommer på besök, med baktanken att få dottern att släppa loss litet, bjuds det på ett överflöd av kulturkrockar.

Scen ur filmen Toni Erdman.
Peter Simoni som pappan och en av Tysklands mest uppburna unga kvinnliga skådespelare Sandra Hüller som dottern i filmen Toni Erdmann. Scen ur filmen Toni Erdman. Bild: Komplizen Film Sandra Hüller,peter simoni

Festivalen avslutas med en moderniserad Jane Austen, Whit Stillmans film Love & Friendship med bland andra Kate Beckinsale i huvudrollen .

Nytt för Esbofestivalen är en inhemsk fest, en programplats som i år fylls av Juho Kuosmanens debutlångfilm Hymyilevä mies, också den omtalad i Cannes.

Tre kändisplock

Ska man plocka fram några redan från tidigare bekanta namn från festivalutbudet, väljer jag tre filmer.

Michael Grandages historiska drama Genius om relationen mellan den milt sagt besvärliga kultförfattaren Thomas Wolfe och hans förläggare Maxwell Perkins, med stjärnskådespelare som Jude Law, Nicole Kidman och Colin Firth i huvudrollerna. Den filmen kommer farligt nära ytskrap, men Colin Firth gör – som vanligt - en suverän rollprestation.

Colin Firth och Jude Law.
Colin Firth och Jude Law i Genius. Colin Firth och Jude Law. Bild: Marc Brenner © Roadside Attractions 2016, Pinewood Films Colin Firth,Jude Law,genius (film)

Eller så Stephen Frears verklighetsbaserade film Florence, framför allt för Meryl Streeps skull. Här spelar hon en rik musikälskare som tror allt för mycket om sina egna musikaliska förmågor. Om temat låter bekant, beror det på att den också i Finland bekanta franska fjolårsfilmen Marguerite byggde på samma historia.

Och avslutningsvis festivalens nordiska höjdare: danska Thomas Vinterbergs bitterljuva Kollektivet, där han använder sin egen uppväxt i ett kollektiv som startpunkt för historien. En sevärd film inte minst för fantastiska Trine Dyrholm - hennes rollprestation klassades inte utan orsak som den bästa kvinnliga´under årets filmfestival i Berlin.

Scen ur filmen Kollektivet.
Kollektivet på vandring i Köpenhamn. Scen ur filmen Kollektivet. Bild: Christian Geisnaes. kollektivet,Thomas Vinterberg

Några festivalfilmer får senare också en ordinär biopremiär. Fyra filmer har redan fått ett premiärdatum: Kollektivet i slutet av augusti, Hymyilevä Mies och Florence i början av september och Love & Friendship i slutet av september..

Årets Esbo Ciné arrangeras mellan den 19e och 28e augusti. Hela programmet hittar man på festivalens hemsida, Espoo Ciné.