Hoppa till huvudinnehåll

ABC i Eurodance: C som i Culture Beat

Tanya Evans från Culture Beat på scen 2007.
Tanya Evans från Culture Beat på scen 2007. Tanya Evans från Culture Beat på scen 2007. Bild: CC BY-SA TaylorNews Culture Beat,CULTURE BEAT - MR. VAIN,Eurodance

Om man i ett uppslagsverk kunde slå upp "Den arketypiska Eurodance-hitlåten" skulle där troligtvis en länk till en ljudfil för "Mr Vain" - en låt som mer än någon annan kom att definiera 90-talets dansmusik.

Vem?

Torsten Fenslau och hans projekt inledde redan 1989 i Frankfurt, men blev egentligen mest kända när britten Tania Evans skötte sången och Jay Supreme spottade ur sig ord på engelska som rimmade.

Evans och Supreme hängde med bandet mellan åren 1993 och 1997 och det korrelerar ungefärligen också med publikens intresse för Culture Beat.

Vad?

Mr. Vain. First and foremost, men att anklaga Culture Beat för att vara goda för bara en hitlåt är fel. Visst, just den låten blev listetta i tretton europeiska länder, men de flesta singlarna från “Serenity” plattan gick åt väl i det dansande Europa.

Det tragiska i sagan om Culture Beat är att dess fader, Torsten Fenslau inte fick njuta länge av framgången, han dog tragiskt i en bilolycka i slutet av november, när det äntligen hade lossnat för hans lilla dansprojekt.

Varför?

Att föra en vettig diskussion om och kring Eurodance utan att “Mr Vain” dyker upp är omöjligt. Den strukturella enkelheten, maniskt enformiga refrängen och det djupa genomträngande synthsoundet gör låten till ett landmärke i genren och en evig fyr på dansmusikens stormiga 90-talshav.

En av låtskrivarna (Nosie Katzmann) har dessutom givit ut en ganska skön country-version av låten, intresseklubben kan anteckna.

Öppna Instagram-inlägget

Enligt Jukka:

Det är bara att hålla med min vän Antti att detta är skivan med stort S. Ska du äga en platta från 90-talet så är det den här. Föråldrats dessutom förvånansvärt bra. Min favorit på skivan heter Anything. Lyssnade senast på den i bilen idag. Strålande!

Enligt Antti:

“Serenity”-skivan är faktiskt pound for pound en av de bättre i hopen. “Anything” och“Got to get it” är riktigt bra spår och den långa albumversionen av “Mr Vain” för mig dessutom den enda rätta versionen. Där som den korta radioversionen inleds med elpianot sparkar den drygt fem och halv minuter långa albumversionen igång med syntharna (som det skall vara).

Klassiker. Med stort K.

Nyfiken på mera Eurodance?

ABC i Eurodance är ett radioprogram som sänds fyra lördagar i augusti 2016.
Som redaktörer fungerar Antti Koivukangas och Jukka Isojoki.

ABC i Eurodance, A till I, lördag 6 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, J till R, lördag 13 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, S till Å, lördag 20 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, Ö som i önska, lördag 27 augusti kl. 20.00 – 23.00

Programmen hittas också på Yle Arenan i efterskott.