Hoppa till huvudinnehåll

Alerte tar över de tekniska stödtjänsterna i Jakobstad

Stadshuset i Jakobstad.
Stadshuset i Jakobstad. Bild: YLE/Rolf Granqvist gammal tegelbyggnad

Det nya servicebolaget tar över kosthåll, städning och fastighetsskötsel i Jakobstad vid årsskiftet. Bolaget ska heta Alerte Ab Oy och nu söker man en vd.

De tekniska stödtjänsterna bolagiseras från och med årsskiftet i Jakobstad.

Det nya servicebolaget Alerte Ab Oy tar över staden Jakobstads kosthållnings- och städtjänster, fastighetsskötsel, skötsel av parker, grönområden och motionsplatser, gatuhållningen och depåverksamheten.

Demonstrerade mot bolagisering

I april ordnade de kommunala facken JHL 50 och JHL 30 en demonstration mot planerna på att bolagisera stadens stödtjänster.

De anställda var rädda för att en bolagisering skulle leda till att deras arbetsplatser hotas.

- En bolagisering är början till slutet, sa stadsanställa Göran Eklund vid demonstrationen.

Fackföreningarna kallade till demonstration mot bolagisering.
Demonstration mot bolagisering i Jakobstad. Fackföreningarna kallade till demonstration mot bolagisering. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén demonstrationer,Jakobstad,Österbotten,bolagisering

Beslut togs i maj

SFP-gruppen valde att begära bordläggning av ärendet i april. Men i början av maj röstade fullmäktige med rösterna 23-19 för en bolagisering av stödfunktionerna. Det var det största partiet i fullmäktige, SFP som drev på bolagiseringen.

Stadsstyrelsens ordförande Peter Boström (SFP) sade då till Yle att man valde den mjukare vägen. Ett annat sätt hade varit att säga upp de anställda och konkurrensutsätta tjänsterna.

Mona Vikström i förgrunden lyssnar på talturerna
Satdsfullmäktige tog beslut om bolagisering. Mona Vikström i förgrunden lyssnar på talturerna Bild: YLE/Patrik Enlund Österbotten,Jakobstad,bolagisering

Inte längre kommunalanställda

Alerte kommer att ha totalt cirka 300 anställda som inte längre är kommunalanställda, utan anställda i ett bolag. Till det nya bolaget söker man nu en vd som ska ansvara för bolagets operativa ledning och förverkligandet av strategin.

Bolaget fungerar i inledningsskedet i första hand som en serviceorganisation för staden Jakobstads organisation.