Hoppa till huvudinnehåll

Den finlandssvenska ankdammen är stor i Stockholm

Sebastian Kåla
Sebastian Kåla trivs i Stockholm och tror inte att han flyttar tillbaka i första taget. Sebastian Kåla Bild: Yle/Björn Karlsson myteriet

Österbottningarna flyr sin gamla hembygd och flyttar till Sverige. Sebastian Kåla är en av dem. Men vad är det som är så bra med grannlandet egentligen?

”Jag ska flytta till Sverige när jag studerat klart.” Det är en mening som är välbekant för många österbottningar. Under 2015 flyttade 704 personer från Österbotten utomlands, och Sverige var det populäraste valet av nytt hemland.

Ekonomen Sebastian Kåla flyttade till Stockholm hösten 2012, efter att han fått ett jobberbjudande från en stor multinationell koncern.

- Jag lämnade in magisteravhandlingen på fredag, på söndag flög jag till Stockholm och på måndag började jag jobba, säger han.

Vad fick dig att flytta?

- Jag ville ha ett bra jobb genast när jag blev klar från Hanken. Visst finns det jobb också i Vasa, men det är mer inom energisektorn det söks och de jobben går till ingenjörer.

Flera av Sebastians studiekompisar som blivit kvar i Österbotten har haft svårt att hitta bra jobb som ekonomer. Alternativet skulle ha varit Helsingfors, men för Sebastian som är hemma från Karleby, känns vägen till de båda huvudstäderna lika lång. En timme med flyg och så är du framme.

Saknar Finland ibland

Sebastian trivs i Stockholm och några planer på att flytta tillbaka har han inte just nu, men visst saknar han Finland ibland.

- Jag skulle gärna se familjen och vännerna oftare, men å andra sidan kan alla ändå inte bo på samma ställe, så man får bara njuta av de stunder man får tillsammans.

Många österbottningar flyttade till Sverige 2015

  • Under 2015 flyttade 704 personer från Österbotten utomlands. Sverige drar mest.
  • Sammanlagt flyttade 340 till Sverige från Österbotten i fjol. Det är den högsta siffran sen år 2003.
  • Flest utflyttare finns i åldersgrupperna 15-24 och 25-34.
  • År 2014 flyttade 327, år 2013 var siffran 262 och år 2012 flyttade 312 personer från Österbotten till Sverige.
  • Också nationellt sett är Sverige det populäraste landet, i fjol flyttade 3139 personer västerut.
  • Antalet som flyttade till Österbotten från utlandet var under fjolåret 1584, det är nästan hundra färre än året innan.
  • Ser man på hela Finland flyttade totalt 16 305 personer bort medan 28 746 flyttade till Finland.

Men Sebastian lider ändå inte brist på finlandssvenska kompisar i sin vardag.

- Av de tio bästa studiepolarna har sju redan flyttat till Stockholm, och min yngre bror flyttade också dit i höstas, säger han.

Mer liberalt i Sverige

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson säger att vi måste få en starkare framtidstro och positivare grundton i Finland för att få människorna att stanna kvar.

Har vi verkligen en så dålig framtidstro här?

- Delvis nog. Om man ser allmänt på samhället i Finland och allt som hänt under det senaste året med vår flyktingpolitik och så vidare, så känner jag mig mera hemma i Sverige. Det är ett mer liberalt och öppet samhälle. Samtidigt får jag en framtidstro när jag inser att invandringen i Sverige är ungefär en generation före Finland i dagsläget. Det syns överallt.

Pålitliga finländare med sisu

Finländarna har ett gott rykte i Sverige. De ses som pålitliga, trovärdiga och flitiga arbetstagare. Sebastian upplevde till och med en liten kulturkrock när han först började arbeta och var van vid att lunchen inte skulle ta längre än en halvtimme.

- När jag åt med kollegorna skulle man gå igenom helgens alla händelser och plötsligt hade lunchen tagit över en timme. I något skede tyckte jag bara att det var allt för ineffektivt och valde att äta själv. Då frågade någon kollega om jag inte trivs med dem, men det var ju inte så, det vara bara det att jag ville vara mer effektiv, säger han.

I övrigt är det lätt att komma in i samhället i Stockholm, tycker Sebastian.

- Det beror såklart på hur social du är, hurudan arbetsgivare du har, hur dina kollegor är och sådant. Men själv landade jag bra i samhället, nästan genast.

Den Stockholmska ankdammen växer

Det finns en ankdamm i Stockholm som växer sig större i en allt snabbare takt. När Sebastian flyttade dit bodde redan två av hans studiekompisar i staden.

- Då hängde vi ihop i ett litet gäng hela tiden, men nu börjar vi bli en 60 – 70 personer. Man hittar alltid någon att göra någonting med.

Eftersom Sebastian umgås med många gamla studiekompisar känns det som om studietiden fått en liten förlängning. Visst har de alla arbeten och mindre fritid än förr, men de umgås ändå ofta och tittar till exempel på hockey-vm ihop.

- Svenskarna är inte lika bra på att ordna lillajulfester som vi, så tre år i rad har jag ordnat en lillajulfest där 50 – 60 finlandssvenskar träffas och festar ihop, säger Sebastian.

Sverige skulle behöva lite sisu

Sebastian tycker att det mesta fungerar på samma sätt i de båda grannländerna. När det kommer till arbetskulturen finns det både för- och nackdelar. Något som är positivt är att man också pratar om annat än jobb med sina kollegor. Men allt snack kan också ledat till att effektiviteten kanske lider.

- Det är kanske lite klichéaktigt att säga det här men nog finns det sanning i det också. Möteskulturen och hur beslut tas i Sverige … ja, med lite finsk sisu skulle det nog gå ganska mycket snabbare.