Hoppa till huvudinnehåll

Finland världsledande på kummin

Skördemogen kummin
På många håll i landet kan man nu se den rostfärgade skördefärdiga kumminet. Skördemogen kummin Bild: Tor-Erik Asplund kummin

Det finländska klimatet med sina långa ljusa sommarnätter har visat sig passa mycket bra för kummin.

Växten blir både mer smak- och aromrik vilket är en triumf jämfört med kummin odlad i exempelvis i centrala delar av Europa.

- Växten har länge varit i marginalen i Finland men nu då spannmålspriset har gått ner visar den sina muskler, säger jordbrukaren Anders Abrahamsson i Kimitoön. Det är kanske inte så konstigt att få känner till att Finland är en stor exportör.

Odlingsarealen för kummin är idag över 20 000 hektar fördelat på 1 500 gårdar runtom i landet. Men allt fler odlare får upp ögonen för kummin.

- Det här året har varit ett försök men jag tänker definitivt fortsätta att odla kummin för det är ett bra avbrott till spannmålet och dessutom får jag ett bra pris för det kummin jag säljer, säger Abrahamsson.

En tredjedel av världens kummin från Finland

I dagens läge förädlas kumminet som odlas vid tre olika företag i olika delar av landet. En av enheterna finns i Närpes och det är dit kumminet som skördas på Abrahamssons åker transporteras.

Av det odlade kumminet går 99,5 procent på export och 28 procent av all världens kummin kommer från Finland.

Kumminet används för produkter inom livsmedels-, läkemedels-, och kosmetikindustrin.

Kummin skördas nu

Tröskningen av kummin är i full gång som bäst och den största överraskningen för Abrahamsson är att det vuxit ganska mycket ogräs bland växten.

- Kumminet är så till vida en krävande växt att det kräver mycket arbete att hålla ogräset och ohyran såsom skadeinsekter borta, säger Abrahamsson.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland