Hoppa till huvudinnehåll

Hårt slit och misstänksamma läkare när Köpenhamn fick sitt eget Apotti

hälsovårdscentralen i Virkby
hälsovårdscentralen i Virkby Bild: Yle/Maria Wasström hälsovårdscentral

Hårt jobb, enorma satsningar på utbildning och misstänksamma läkare. Så beskriver hälsovården i Köpenhamn och på Själland processen med att ta i bruk det gemensamma patientdatasystemet Epic. Om två år ska systemet, som här går under namnet Apotti, lanseras på det första sjukhuset i huvudstadsregionen.

Hälsovården i Köpenhamnregionen och på Själland tog i bruk det amerikanska patientdatasystemet Epic på två sjukhus i maj. Precis som i huvudstadsregionen vill man förena en mängd olika patientdatasystem - i Köpenhamn och på Själland ska 30 system bli ett enda när projektet är färdigt.

Regionerna i både Danmark och Finland har haft tät kontakt och delat med sig av sina erfarenheter av ibruktagandet.

Det verkar som att patientdatasystemet betalar sig tillbaka under fem till tio år.― Gitte Fangel, direktör, Sundhedsplatformen

Gitte Fangel, direktör för projektet Sundhedsplatformen som ansvarar för patientdatasystemet, säger att det har varit två intensiva och jobbiga år när man konkurrensutsatte de olika datasystemen.

- Och här i Danmark inbegrep processen inte ens sociala tjänster.

I Finland omfattar reformen både social- och hälsovården.

Fangel menar att huvudstadsregionen kan räkna med mycket hårt jobb när man går över från flera patientdatasystem till ett enda.

- Från och med nu blir det ingen fritid för er.

Dyrt men lönsamt

I huvudstadsregionen ska Apotti ersätta 50 olika system som nu används parallellt inom social- och hälsovården.

Utöver Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt deltar Helsingfors, Grankulla, Vanda och Kyrkslätt i Apotti. Däremot har Esbo valt att stå utanför projeket.

Pejas sjukhus i Vanda
Peijas sjukhus ska vara en av de första att använda Apotti. Pejas sjukhus i Vanda Bild: yle/Petra Thilman peijas sjukhus i vanda

Apotti har fått mycket kritik för den dyra prislappen - projektet beräknas kosta sammanlagt omkring 575 miljoner euro. Danska Apotti kostar cirka 375 miljoner euro.

Det krävs jättemycket omdöme, träning och utbildning. Det är enormt jobb.― Gitte Fangel, direktör, Sundhedsplatformen

Gitte Fangel har varit nöjd med leverantören Epic och säger att datasystemet varit värt sitt pris. De tidigare systemen för patientdata irriterade läkarna och olika instanser hade svårt att dela information med varandra.

- Det verkar som att Epic betalar sig tillbaka under fem till tio år.

I huvudstadsregionen räknar man med att Apotti ska betala sig tillbaka på sju år.

Svårt att jämka olika arbetskulturer

Gitte Fangel påpekar att med så här stora projekt sker det alltid oförutsedda händelser.

- Det är ju fråga om olika IT-system och arbetskulturer, man måste tänka om på många områden, säger Fangel.

Hon berättar att det blivit problem då vissa läkare misstänkt att patienternas dataskydd skulle vara hotat då de inte klarat av att använda det nya systemet ordentligt. Därför råder hon huvudstadsregionen att verkligen satsa på att utbilda all personal ordentligt.

Från och med nu blir det ingen fritid för er.― Gitte Fangel, direktör, Sundhedsplatformen

- När vi börjar jobba med nästa sjukhus ska vi verkligen satsa på utbildning av personalen och på att integrera de olika systemen på ett vettigt sätt, säger Fangel.

Första förändringarna tar två år

Gitte Fangel hoppas att de finska hälsovårdsaktörerna inte underskattar projektets storlek och tidtabell.

- Det krävs jättemycket omdöme, träning och utbildning. Två år är inte alls någon lång tid i det här projektet. Det är ett enormt jobb.

I Finland tas Apotti i bruk stegvis från och med 2018, först inom bland annat barnskyddet i Vanda samt på Peijas sjukhus. Sedan fortsätter andra aktörer ta i bruk systemet fram till 2020.

Uppdatering: Information om vad det danska patientdatasystemet kostar lades till 3.8.2016 kl 9.20.