Hoppa till huvudinnehåll

Havsörnen gillar skarvkolonier - mat serveras på kort avstånd

Skarvar njuter i solen
Skarvar njuter i solen Bild: YLE/Patrik Enlund majsagrundet

Havsörnarna har lärt sig att bevaka de kobbar i skärgården där det finns gott om skarvar. Skarven är lättfångat byte för havsörnen. Den kraftiga ökningen av skarvar har nu minskat klart.


Videoklipp från skarvar i Åbolands skärgård. En ung havsörn sitter uppe i trädtoppen till höger och spanar in ungar i skarvarnas bon.

Havsörnarna har lärt sig att det är lätt att jaga skarvar.

Havsörnsgruppen vid WWF, Toni Laaksonen, bekräftar att det handlar om ett ganska nytt fenomen. Under de senaste åren har man gjort många iakttagelser av skarvkolonier som blivit populära middagsbord speciellt för unga havsörnar.

- Som bäst kan man se 20 havsörnar spana efter föda på en kobbe med skarvar. Då hungern tränger sig på kan örnen med några vingslag lätt få i sig föda.

Enligt Finlands miljöcentral har örnarna sannolikt redan lyckats förstöra några skarvkolonier. Örnarnas beteende bland skarvarna har iakttagits främst i de södra delarna av landet. Skarven har dock brett ut sig också i norra Finland.

- Nu ska det bli intressant att se hur snabbt örnarna i norr lär sig att man kan jaga mat på det här sättet i skarvkolonier, säger Laaksonen.

Jan Södersved, informatör vid Birdlife Finland, säger att man vet sedan tidigare att havsörnen är väldigt bra på att jaga ejderungar. Skarvkonsumtionen har troligen inletts senare.

Antalet skarvar ökar inte längre i samma takt som tidigare

Det har nu visat sig att den kraftiga ökningen av skarvstammen börjar avta.

Ännu för tio år sedan ökade stammen med till och med 60 procent årligen. Nu uppges tillväxten vara några procent.

(Yle Uutiset/Tuomo Björksten)