Hoppa till huvudinnehåll

HNS vd ryter till: Ny lag diskriminerar stora sjukvårdsdistrikt

Lojo sjukhus
Lojo sjukhus Bild: Yle/Robin Lindberg hns jour

En ny lag som trädde i kraft i slutet av juni förbjuder sjukvårdsdistrikten att göra större byggnadsinvesteringar än fem miljoner euro. Aki Lindén, vd för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS, anser att lagen är orättvis. Osaklig kritik, säger familje- och omsorgsminster Juha Rehula.

Lindén kritiserade den nya lagen med hårda ord i en insändare i Helsingin Sanomat i tisdags. Enligt honom är den diskriminerande mot HNS, eftersom större sjukvårdsdistrikt har större investeringsbehov än de mindre.

Den tillåtna summan borde korrelera med sjukvårdsdistriktets storlek.― Aki Lindén, vd för HNS

Lagen begränsar tillfälligt kommunernas och samkommunernas byggnadsinvesteringar till högst fem miljoner euro. Syftet är att undvika oändamålsenliga investeringar innan social- och hälsovårdsreformen förverkligas.

Enligt Lindén är problemet att man slagit fast en exakt summa som investeringar inte får överstiga. Han tycke att den tillåtna summan i stället borde korrelera med sjukvårdsdistriktets storlek.

Specialtillstånd kan beviljas

Lindén säger att lagen speciellt försämrar HNS möjligheter till att göra nödvändiga investeringar. Enligt honom kostar de existerande sjukhusens reparationer redan fem miljoner euro. Oftast stiger sjukhusinvesteringar till över 20 miljoner euro.

- Investeringen i Tölö sjukhus är över 250 miljoner euro. Bara Hyvinge sjukhus kostade redan 23 miljoner.

Aki Lindén
Aki Lindén, vd för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Aki Lindén Bild: Yle/Carina Bruun hns,Social- och hälsovårdsreformen (Sote),Närbild

Enligt Lindén utgör byggnadsinvesteringar kring 60 procent av alla investeringar inom HNS. För åren 2016-2019 har nya projekt planerats för 350 miljoner euro.

- Man kan räkna ut vad en fem miljoners begränsning då betyder.

Lindéns kommentar är oproffesionell. I detta ärende om något borde man försöka hålla sig till fakta.― Familje- och omsorgsminister Juha Rehula

I lagen ingår en möjlighet att ansöka om specialtillstånd för byggnadsinvesteringar av Social- och hälsovårdsministeriet.

- Jag hoppas att vi får tillstånd, vi kommer naturligtvis att ansöka om det, säger Lindén.

Minister nekar regionalpolitiska motiv

Förutom kritik om att lagen diskriminerar stora sjukvårdsdistrikt antyder Lindén i sin insändare också att regionalpolitiska motiv ligger i bakgrunden. Familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C) nekar påståendena.

- Lagen kommer inte att hindra vettiga investeringar, oberoende av hur dyra de är, säger Rehula.

Minister Juha Rehula tentades av Kronobyfullmäktige.
Familje- och omsorgsminister Juha Rehula. Minister Juha Rehula tentades av Kronobyfullmäktige. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Juha Rehula,Kronoby,österbotten

Rehula påpekar också att lagen är i kraft bara till slutet av 2018.

Lindéns antydan om att det är frågan om regionalpolitik är enligt ministern osaklig.

- Det var en oprofessionell och onödig kommentar. I detta ärende om något borde man försöka hålla sig till fakta, säger Rehula.

Matti Konttinen / Yle Helsinki.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen