Hoppa till huvudinnehåll

HS: Antalet hemlösa växer i Helsingfors

Ett brunt tegelhöghus med rött tak och vita fönsterkarmar.
Ett brunt tegelhöghus med rött tak och vita fönsterkarmar. Bild: Benjamin Suomela / Norden.org tegelhus,höghus,Helsingfors,flervåningshus,boende,hyror,bostäder,städer

Antalet bostadslösa i Helsingfors ökade förra året, skriver Helsingin Sanomat. I hela landet var nästan 8 000 personer bostadslösa år 2015 och av dem finns två tredjedelar i huvudstadsregionen.

Förra året saknade nästan 7 900 personer bostad i Finland, 6 800 av dem var ensamstående.

Det finns ingen statistik över hur många av de bostadslösa som också har ett jobb. Juha Kaakinen, verksamhetsledare för bostadsstiftelsen Y-Säätiö, uppskattar ändå att en tredjedel av de bostadslösa i huvudstadsregionen jobbar i någon utsträckning.

Osynligt problem

Bostadslösa med en fot i arbetslivet är ett osynligt problem eftersom de inte syns på gatorna eller i portgångarna.

I många fall är bostadslösheten en följd av plötsliga förändringar i livet som till exempel skilsmässa, skuldsättning eller sjukdom, skriver HS.

Peter Fredriksson, expert vid Miljöministeriet, räknar upp två orsaker till varför antalet bostadslösa med jobb har ökat. För det första har hyresnivån ökat i Helsingfors de senaste tio åren. För det andra har antalet betalningsanmärkningar ökat och det kan hindra en att teckna en hemförsäkring.

Paavo-program har fungerat

På längre sikt har däremot långtidsbostadslösheten minskat. I hela landet var antalet 2 300 förra året.

Tack vare så kallade Paavo-program har antalet långtidsbostadslösa minskat med 37 procent i hela landet och med 24 procent i Helsingfors sedan 2008.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes