Hoppa till huvudinnehåll

Minst två veckor semester åt alla är inte omöjligt

En man vilar sig på gräsmattan.
En man vilar sig på gräsmattan. Bild: Yle semester,arbetsliv

Det finns en växande grupp finländare som inte har en laglig rätt till betald semester. De ska själva fixa ledig tid mellan snuttjobben eller frilansuppdragen och få det och gå ihop ekonomiskt. Och trots att visstidsjobbare och frilansare har klart sämre förmåner än fastanställda diskuteras inte problematiken i någon hög utsträckning.

Ylva Perera efterlyste två veckors betald semester åt alla i sin kolumn på Svenska Yle och motiverade det med att alla ska ha rätt till vila. Skulle då en lagstadgad rätt till två veckors betald semester åt alla, oavsett hur man jobbar och vem som betalar ens lön, vara möjlig i Finland?

Barnboksillustratören Jenny Lucander är en av de finländare som inte har fast anställning och betald semester. Hon skulle inte byta den frihet hon har i att vara frilansare, men hon medger att hon saknar en riktig semester.

- Speciellt på sommaren är det tufft. Nu när jag håller på och gör barnböcker som ofta kommer ut till hösten blir det lätt att man jobbar i slutet av sommaren. Det är ju då man gärna skulle vilja ha semester och vara med familjen, säger Jenny Lucander.

Alla borde få vila ut

Och när man inte har en betald semester av arbetsgivaren så gäller det att själv fixa så att man kan vara ledig, hitta tiden och få det och gå ihop ekonomiskt. Men det är svårt att planera ledig tid för en lång semester och lägga undan pengar, tycker illustratören Jenny Lucander.

- Det är ju en förutsättning för att man ska klara familjelivet att man får vila ut. Och alla människor borde ha åtminstone två veckor semester.

- Jag tror att hur mycket man än njuter av sitt jobb och fast man gör precis det man tycker bäst om så orkar man inte jobba hur länge som helst utan semester, säger Lucander.

Möjligt att lagstifta att alla ska ha semester

Tanken att samhället skulle garantera alla som arbetar en semester på minst två veckor är inte omöjlig, säger juristen Anu-Tuija Lehto på fackförbundens Centralorganisation FFC.

- Att alla har två veckors semester, det är möjligt, men jag tror att arbetsgivarna inte vill ha sådana regler för det skulle kosta dem för mycket, säger Lehto.

Det skulle vara svårt att hitta en modell för hur en semesterrätt som gäller alla skulle finansieras, tror Lehto. Och det förs inte heller någon livlig diskussion om den gruppen som jobbar utan fast anställning.

Hur arbetstidslagen och semesterlagen ska se ut i framtiden kommer att behandlas av en arbetsgrupp som Arbets- och näringsministeriet har tillsatt. Gruppen börjar sitt arbete efter semestern och juristen Anu-Tuija Lehto tror att man även kommer att fundera på snuttjobbarnas och frilansarnas situation.

- Jag tror inte att vi ska ändra på semesterersättningarna men vi kunde göra ändringar som gäller de atypiska arbetena.

Jenny Lucander berättar att hon med åren blivit lite bättre på att lägga pengar åt sidan för semestern.

- Men sen kan man aldrig veta vad det finns för uppdrag i framtiden. Det är jättesvårt att planera, så det är nog på det sättet ganska tufft. Ibland är jag bara tvungen att ta alla jobb jag får och då blir det inte så mycket semester. Den här sommaren blev det tre veckor, vilket är helt okej.