Hoppa till huvudinnehåll

"Se möjligheterna i Billnäs och inte problemen"

En av de gamla bruksbyggnaderna i Billnäs.
Kärnan i Billnäs bruk har stått tom i över 600 dagar men det finns trots allt liv och rörelse i andra delar av Billnäs. En av de gamla bruksbyggnaderna i Billnäs. Bild: Yle/Malin Valtonen Billnäs,billnäs lever,Raseborg,Västnyland

Det är viktigt att fokusera på helheten i Billnäs bruk i Raseborg och satsa på utvecklingsarbete. Det säger historiker Kim Björklund. Det lönar sig inte att stirra sig blind på enskilda problem.

Utställningen Billnäs lever har varit öppen i ungefär en månads tid. På söndag tar utställningen slut. Men ännu hinner man följa med historikern Kim Björklund på en rundvandring i bruket och höra honom föreläsa om brukets historia.

Det är exakt 375 år sedan Billnäs bruk grundades och därför har föreningen Pro Billnäs satt upp utställningen.

- Det var tillgången till skog och vattenforsar som gjorde att de västnyländska bruken anlades, säger Kim Björklund från Karis.

Historiker Kim Björklund står vid fyra svartvita bilder som visar arbetare i Billnäs bruk.
Historiker Kim Björklund föreläser om Billnäs bruks historia. De svartvita bilderna visar arbetare som jobbade i bruket förr. Historiker Kim Björklund står vid fyra svartvita bilder som visar arbetare i Billnäs bruk. Bild: Yle/Malin Valtonen pro billnäs,historiker (forskare),Karis,Billnäs,utställningar,Raseborg,Västnyland

Tyvärr visade sig att det inte fanns tillräckligt mycket järnmalm av tillräckligt bra kvalitet i Västnyland. Men det löstes genom att järnmalmen exporterades från Stockholms skärgård för att sedan förädlas i bruken.

- Sedan exporterades stångvaran tillbaka till Stockholm och sedan vidare till Europa, säger Björklund.

Han understyrker att de västnyländska bruksområdena är både rika och unika och mycket starkt hänger ihop med hela svenska rikets historia.

Turisterna har tagit över bruken

Precis som i övriga Finland tynade bruksindustrin bort under 1900-talet. De gamla byggnaderna blev omoderna och opraktiska och det var svårt att hitta en vettig användning för dem.

- Det är historiska miljöer som man har varit tvungen att hitta ny användning för. Ofta handlar det om turism och rekreation, säger Kim Björklund.

Svartvita bilder hänger på en utställning på en gammal vind.
På utställningen finns både bilder och bruksföremål. Svartvita bilder hänger på en utställning på en gammal vind. Bild: Yle/Malin Valtonen Billnäs,pro billnäs,Raseborg,Västnyland,utställningar

Brukets kärna har tyvärr varit stängt i över 600 dagar sedan den nuvarande brukspatronen Olli Muurainen stängde portarna i protest mot byråkratin. Men Kim Björklund vill inte fokusera på en aktör, även om han tycker att det är beklagligt att kärnan står tom och öde.

- Under jubileumsåret skulle jag titta bredare på området och konstatera att vi i det större bruket har väldigt många aktörer. Vi har ett bruk som lever på många olika sätt med bland annat kaféer, stall och byggnadsföretag.

Mycket kan utvecklas

Samtidigt konstaterar han att det finns mycket som fortfarande kunde göras för att förbättra situationen i Billnäs bruk.

- När man ser på miljön i dagens läge och jämför den med fina bruk i Sverige och i Fiskars, så ser man att mycket kunde göras för helheten. Vägrenar, skylting och information kunde lyftas många snäpp uppåt.

Billnäs är ett vardagsrum

Bruket är också unikt eftersom det ligger nära Karis centrum och på ett naturligt sätt blir ett vardagsrum och rekreationsområde för kommuninvånarna.

- Istället för att fokusera på enskilda problem och försöka hitta en masterplan som ska lösa alla problem borde vi få till stånd mera utvecklingsarbeten, understryker Björklund. Här finns mycket som lever men också mycket som kunde utvecklas.

En karta över de olika bruken i Västnyland. Kartan är en del av utställningen Billnäs lever.
Det finns många bruk i Västnyland visar kartan. En karta över de olika bruken i Västnyland. Kartan är en del av utställningen Billnäs lever. Bild: Yle/Malin Valtonen Billnäs,västnyländska bruk,Raseborg,Västnyland

Utställningen Billnäs lever är öppen fram till 7.8. Historiker Kim Björklund berättar om Billnäs bruk då och i dag på torsdag 4.8 kl. 16.