Hoppa till huvudinnehåll

Stjärnan i nya Bodomfilmen Mimosa Willamo har vuxit upp nära sjön

Mimosa Willamo
Mimosa Willamo tycker inte om att se på skräckfilmer, men att spela in skräckfilm tycker hon är roligt. Mimosa Willamo Bild: Yle/Helena von Alfthan mimosa willamo,Bodom

En ny skräckfilm, som är inspirerad av morden vid Bodom träsk, har premiär i augusti. Mimosa Willamo, en av huvudrollsinnehavarna, brukade själv ofta cykla till sjön och simma där som liten.

Är du en vän av amerikanska rysare där ungdomar tältar i skogen och mördas en efter en? Nu kan du se en finländsk film i genren - skräckfilmen Bodom.

Det var en positiv överraskning att de inte bara var bimbon som springer runt och inte har någon koll.― Mimosa Willamo

Mimosa Willamo spelar Noora i filmen, en tuff tjej som kan ta vara på sig själv. Willamo är trots sin unga ålder - hon är född 1994 - redan en prisbelönt skådespelare. Hon har vunnit en Jussi-statyett för sin roll i filmen Huvudstupa eller Päin Seinää.

När Willamo först läste manuset så hoppades hon att flickorna i filmen skulle vara starka ända fram till slutet av filmen.

- Det var en positiv överraskning att de inte bara var bimbon som springer runt och inte har någon koll. Tar man en stereotyp amerikansk ungdomsskräckfilm så har de flickor som inte vet vad de ska göra och skriker mycket. Okej vi skriker också mycket, men på olika sätt, säger Willamo.

Skådespelarna i filmen Bodom
Mikael Gabriel, Santeri Helinheimo Mäntylä, Nelly Hirst-Gee och Mimosa Willamo är de unga huvudrollsinnehavarna i filmen. Skådespelarna i filmen Bodom Bild: Yle/Helena von Alfthan Bodommorden,Bodom

Filmen utspelar sig i nutid

År 1960 mördades tre ungdomar vid Bodom Träsk. Och som de flesta säkert känner till så har polisen inte hittat mördaren.

Filmen Bodom utspelar sig i nutid. I filmen tältar fyra ungdomar i ett tält från 1960-talet på en plats där ett mord har skett 56 år tidigare. De ska rekonstruera mordet för att eventuellt lösa det.

Jag skulle vilja fara dit och se det exakta stället.― Mimosa Willamo

Willamo hoppas att hon en dag vågar ta sig till mordplatsen vid Bodom träsk.

- Jag skulle vilja fara dit och se det exakta stället, för jag är inte helt säker på var morden skedde. Jag vet ungefär var det finns, men jag har inte varit och kollat på just det där rätta stället, säger Willamo.

Mimosa Willamo
Mimosa Willamo har ofta varit och simmat i Bodom Träsk. Mimosa Willamo Bild: Yle/Helena von Alfthan mimosa willamo,Bodom

Filmen spelades in vid en annan sjö

Filmen har inte spelats in vid Bodom träsk. Scenerna vid stranden filmades vid en mindre sjö i Noux, och största delen av filmen har spelats in i Estland.

- Vi filmade ganska mycket på nätterna, så det var långa nätter. Jag och Nelly kom ofta till hotellet först klockan 5-6 på morgonen, helt blodiga med sår överallt och hälsade på receptionisterna. De undrade säkert vad de här galna finska flickorna gör, säger Willamo.

Jag och Nelly kom ofta till hotellet först klockan 5-6 på morgonen, helt blodiga med sår överallt och hälsade på receptionisterna.― Mimosa Willamo

Växte upp i närheten av Bodom träsk

Den unga skådespelaren växte upp i en tvåspråkig familj i Esbo. Bodom träsk är en bekant plats för henne.

- Vi har bott ganska nära Oittans. Vi cyklade dit för att simma med min pappa och mina bröder, eller med skolan på idrottsdagar. Men jag tänkte kanske inte då på att någon har blivit mördad i närheten, säger Willamo.

Filmen Bodom har premiär den 19 augusti.

Läs också