Hoppa till huvudinnehåll

Betalar du med kort? Då kanske banken vet allt om dig

Visa kort
Visa kort Bild: Meri Herttua/ Yle24 betalkort

Allt färre av oss använder kontanter, i stället betalar vi oftare med kort eller via nätbank. Tekniken som gör det möjligt att betala små summor genom att hålla kortet nära en betalterminal har gjort att också små uppköp på caféer och kiosker numera betalas med kort.

Enligt Nordea minskar användningen av kontanter med ungefär fem procent per år. Bland dem som fortfarande vill ha sedlar och mynt i plånboken finns många äldre personer.

Att ha kontanter ger trygghet i situationer där tekniken slutar fungera. Då kan man plötsligt inte använda korten till att betala för inköp i butikskassan eller ta en taxi på natten.

Kortbetalningar registreras

Kontanter har också fördelen att de inte lämnar lika mycket spår efter sig som kort- och nätbetalningar. Om du hänger ofta på kvarterskrogen, storhandlar varje vecka i Alko eller använder pengar på något annat som kan upplevas som ohälsosamt eller moraliskt tvivelaktigt kan det kännas bra att ibland betala uppköpen kontant.

Anonymiteten kan bli en allt viktigare faktor, menar Tuula Sario vid Konsumentförbundet.

Tuula sario
Tuula Sario, Konsumentförbundet. Tuula sario Bild: Yle/Carina Bruun konsumentförbundet

- Om vi tänker på den diskussionen som har pågått om S-gruppen och K-Plussa som samlar in detaljerad information om konsumenternas köpbeteende så tror jag att det är allt flera som inte är nöjda med situationen, säger Sario.

Fundera vem du ger din information åt

Tuula Sario menar att det säkert finns en hel del människor som använder kontanter för att köpa en del varor och tjänster, just för att det inte syns på kontoutdraget hur mycket pengar man använt på det. Att dölja en del av sina transaktioner kan vara alldeles klokt, menar Sario, som säger att den information om oss som samlas in på olika håll kan påverka framtida bostadslån och försäkringar.

- Om banken är del av ett finansvaruhus med försäkringstjänster finns det en risk att informationen används för annat är specifika bankärenden, säger Sario.

Flera banker har infört eller planerar att införa avgifter för kunder som ofta vill använda bankautomater för att ta ut kontanter, den senaste i raden är Nordea. På många bankkontor finns det numera kassatjänster bara någon timme per dag eller inte alls. I stället ges bankkunderna möjlighet att ta ut pengar i butiker och kiosker.

Kritik mot avgift för uttag

Tuula Sario är kritisk till avgifter för att ta ut pengar från eget konto, både när det sker över disk och vid en bankautomat.

- Människor som inte använder kreditkort eller inte har koder för nätbank är de som mest använder bankautomater, då kan det bli mera än fyra eller tio uttag i månaden. Det är de här människorna som har det svårast med ekonomin.

Också Centralförbundet för de gamlas väl kritiserar avgifterna och menar att de drabbar fattiga och sjuka.

Verksamhetsledaren Satu Helin säger att äldre ofta inte har råd eller kunskap att sköta bankärenden digitalt, och då behöver de mera kontanter.

Nordeas beslut kan leda till att äldre tar ut en större summa pengar åt gången, och det kan vara en säkerhetsrisk, enligt Helin.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes