Hoppa till huvudinnehåll

Ersättare söks för Wasalandia

Wasalandia
Det är ännu oklart vad som händer med tomten som Wasalandia står på. Wasalandia Bild: YLE/Mira Myllyniemi wasalandia

I vintras efterlyste stadsdirektör Tomas Häyry förslag till vad staden ska göra med Wasalandias tomt efter att Puuharyhmä drar sig bort. Häyry fick 53 förslag.

Bland förslagen fanns en nöjespark i stil med Tivoli i Köpenhamn eller Liseberg i Göteborg. En vetenskapspark, idrottspark och bostäder föreslogs också.

- Det var många bra ideer, säger Häyry, och staden har fört diskussioner med flera aktörer, men ännu har ingen nappat på området.

Häyry säger att man söker en bra aktör för att få en hållbar lösning. Läget är ypperligt och alla möjligheter är fortfarande öppna.

I dag finns Vaasa airsoft på området

Tomten är 5 hektar stor och spanskägda Puuharyhmä har ett arrendeavtal med staden som upphör först 2037. Det ger staden 33 000 euro per år.

Som mest hade Wasalandia över 350 000 besökare på 90-talet. Sedan dess har besökarantalet krympt kraftigt och Puuhamaaryhmä beslöt ge upp. 2015 hade Wasalandia 27 000 besökare.

I sommar har föreningen Vaasa airsoft fått disponera området för sina spel. Vi har det arrendefritt mot att vi sköter om området och förhindrar ofog, säger föreningens ordförande Lauri Heinonen.

- Det har varit cirka 1 000 besökare per månad i sommar. Som mest har vi haft 100 personer på en gång.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten