Hoppa till huvudinnehåll

Hangö fågelstation slår upp dörrarna

Tulluddens norra strand i Hangö
Fågelskådarna på Tulludden räknar och ringmärker fåglar året om. Tulluddens norra strand i Hangö Bild: Yle/Helena Rosenblad uddskatan

Fågelstationen på Tulludden i Hangö har aldrig tidigare visats för allmänheten. Men på lördag har var och en möjlighet att se vad fågelskådarna på stationen gör.

Tulludden och Uddskatans naturskyddsområde var länge stängda för allmänheten men öppnades för några år sedan. Sedan dess har vem som helst kunnat gå längs en naturstig ut till Finlands sydligaste spets.

På lördag (6.8) har fågelstationen på Uddskatan öppet hus. Tanken är att berätta om verksamheten på stationen.

Hangö fågelstation upprätthålls av Helsingforsnejdens ornitologiska förening Tringa. Stationen grundades 1979.

- De som håller till på stationen är främst hobbyfågelskådare, de flesta arbetar inte med fåglar, berättar docenten och biologen Andreas Lindén som jobbar vid yrkeshögskolan Novia i Ekenäs.

I början huserade ingen på stationen om vintern men de tio senaste åren har fågelstationen haft bemanning året runt, säger Lindén.

Intensiva timmar efter soluppgången

Fågelskådarna bor i en liten stuga som hör till fågelstationen. Längst ut på det högsta stället finns en gammal rysk bunker där fågelskådare står och räknar flyttande fåglar. Det här arbetet sker under fyra timmar efter soluppgången, säger Lindén.

Fågelskådare Mikael Kilpi och Johan Ekroos på Uddskatan i Hangö.
Fågelskådare håller koll på fåglarna på stationsområdet oberoende årstid. Fågelskådare Mikael Kilpi och Johan Ekroos på Uddskatan i Hangö. Bild: YLE/Mikaela Sonck hangö. uddskatan

I buskagen finns ringmärkningslinjer där det finns ett tjugotal specialtillverkade nät som fångar upp fåglar.

- En ringmärkare går runt bland alla näten och tar loss fåglarna. Sedan mäter och väger man fågeln och kollar fettreserven.

Materialet från ringmärkningen rapporteras i första hand till naturhistoriska museet i Helsingfors.

Fågelkollar visar förändringar

Fågelskådarna följer också upp flyttfåglar och uppskattar hur mycket stationära eller rastande fåglar det finns på stationens område. Det här materialet ger flera mått på hur mycket fåglar det har funnits under olika tider på året, säger biologen Andreas Lindén.

Materialet visar också hur fåglarnas flyttningstider ändrar.

- Ett tydligt resultat är att många fåglar anländer betydligt tidigare på våren nu än för 30 år sedan. Förändringen är i medeltal en till tre veckor.

Hangö fågelstation har öppet hus på lördag (6.8) mellan klockan 9 och 14. Det ordnas guidade rundturer varje halvtimme.

Läs också