Hoppa till huvudinnehåll

Italien redo att tillåta flygattacker mot IS i Libyen

Försvarsminister Roberta Pinotti säger att USA sannolik får tillstånd att använda italineksa flygbaser i räder mot IS i Sirte
Försvarsminister Roberta Pinotti säger att USA sannolikt får tillstånd att använda italienska flygbaser i räder mot IS i Sirte Försvarsminister Roberta Pinotti säger att USA sannolik får tillstånd att använda italineksa flygbaser i räder mot IS i Sirte Bild: EPA/GIORGIO ONORATI Roberta Pinotti,Italien

Italien är redo att tillåta flygattacker i Libyen från italienska flygbaser.

Försvarsminister Roberta Pinotti sa under parlamentets frågestund på onsdagen att Italien överväger att säga ja om USA begär om tillstånd att angripa terroristguppen IS.

- Regeringen är redo att positivt överväga en begäran om att använda flygbaser och italienskt luftrum, om det anses att det skulle leda till att aktionen kan slutföras snabbare och mer effektivt, sa Pinotti.

Hon tillade att det är av vitkigt både för Italiens och Europas säkerhet att man eliminerar IS terroristcentrum i Libyen.

Hon får stöd av utrikesminister Paolo Gentiloni som i tisdags välkomnade USA:s nya flygattacker mot jihadister i staden Sirte vid Medelhavskusten.

Sju räder sedan måndagen

Om USA begär och får tillstånd för flygattacker, så kommer man sannolikt att utnyttja flygbasen Sigonella på Sicilien som redan används av amerikanska spaningsflyg över Libyen.

USA inledde i måndags flygattacker mot IS på begäran av övergångsregeringen i Libyen.

Regeringen inledde i maj en offensiv för att driva ut jihadisterna från Sirte, ex-diktatorn Muammar Ghadafis hemstad.

USA har angripit jihadister ett par gånger tidigare i år och man har då använt obemannade drönare från Jordanien och jaktplan på amerikanska fartyg utanför Libyen.

Milismännen som försöker driva ut jihadisterna i Sirte kommer främst från grannstaden Misrata. Minst 350 milismän har dödats sedan offensvien inleddes i maj
Milismännen som försöker driva ut jihadisterna i Sirte kommer främst från grannstaden Misrata. Minst 350 milismän har dödats sedan offensiven inleddes i maj Milismännen som försöker driva ut jihadisterna i Sirte kommer främst från grannstaden Misrata. Minst 350 milismän har dödats sedan offensvien inleddes i maj Bild: EPA/STR Libyen,Sirt

Sirte nära att falla?

Libyska milisstyrkor som redan har trängt in i utkanterna av Sirte säger att de amerikanska attackerna har underlättat offensiven betydligt.

Måndagens attacker gjorde det möjligt att inta ett bostadsområde nära stadens centrum, trots krypskyttar, minor och vägbomber som jihadisterna har lagt ut.

- Vi stötte på hårt motstånd i det två sista husen i området så vi bad USA att bomba målen. Vi drog oss undan och de slog till, säger milisskommendören Mohamed Darat.

Hans styrka består främst av milismän från grannstaden Misrata, som har uitsatts för flera förödande sjävlmordsattacker i år. Minst 350 milismän har dödats och över 1 500 har sårats sedan offensiven började i maj.

USA säger sig ha utfört fem flygräder i måndags och två i tisdags.

Räderna fortsätter tillsvidare

President Barack Obama har gett USA:s militärkommendör i Afrika tillstånd att fortsätta med flygattackerna så länge som det krävs. Det finns också amerikanska specialstyrkor i Libyen som bistår milisstyrkor som stöder övergångssregeringen.

Jihadisterna intog Sirte ifjol och införde därefter ett skräckvälde i och omkring staden. IS har sänt tiotals erfarna ledare från Syrien och Irak till Sirte, men jihadisterna i staden domineras av radikala libyer och tunisier.

Det lär nu finns ett par hundra tungt beväpnade jihadister kvar som ska ha förskansat sig i ett tjugotal bostadshus i centrum av Sirte.

Läs också