Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkslätts nya hälsovårdscentral försenas på grund av ny lag

Balkong i dåligt skick på hälsocentralen i Kyrkslätt centrum
Den nuvarande hälsovårdscentralen i Kyrkslätt centrum är i dåligt skick. Byggnaden kommer att rivas så fort kommunen har byggt en ny i Åängen. Balkong i dåligt skick på hälsocentralen i Kyrkslätt centrum Bild: Yle/Helena von Alfthan kyrkslätt hälsocentral

Också i Kyrkslätt är man missnöjd med den tillfälliga lagen om byggnadsinvesteringar inom social- och hälsovården. Kommunen måste ansöka om undantagstillstånd av Social- och hälsovårdsministeriet för att få bygga en ny hälsovårdscentral, och det här innebär att det flera år långa projektet fördröjs ytterligare.

Den nuvarande hälsovårdscentralen är i dåligt skick och kommunen är därför i akut behov av en ny byggnad. Kommunen har fattat flera beslut gällande den nya hälsovårdscentralen de senaste tio åren, och i november i fjol godkände kommunfullmäktige en projektplan för bygget.

Den nuvarande byggnaden i Kyrkslätt centrum ska rivas och en ny hälsovårdscentral ska enligt planer byggas i Åängen. Just nu är man mitt i upphandlingen av byggandet.

"Hoppas bygget står klart 2019"

Men på grund av den nya lagen som trädde i kraft i slutet av juni får kommunen inte bygga en ny hälsovårdscentral utan statens välsignelse. Eftersom den beräknas kosta över fem miljoner euro måste kommunen få undantagstillstånd av Social- och hälsovårdsministeriet för att få bygga.

Enligt planer ska hälsovårdscentralen stå klar i början av 2019. Jag hoppas att ministeriet hinner behandla Kyrkslätts ansökan på några månader, högst på ett halvår.

Kyrkslätts vård- och omsorgsdirektör Liisa Ståhle är orolig för att behandlingstiden i ministeriet blir lång.

- Enligt planer ska hälsovårdscentralen stå klar i början av 2019. Jag hoppas att ministeriet hinner behandla Kyrkslätts ansökan på några månader, högst på ett halvår.

Tror att ministeriet godkänner Kyrkslätts planer

Ståhle säger att bygget oavsett kommer att försenas något. Men hon tror ändå inte att ministeriet kan ge ett nekande besked på Kyrkslätts ansökan.

- Det finns förstås alltid en risk för det, men eftersom Kyrkslätt är en växande kommun med närmare 40 000 invånare är det ganska självklart att en hälsovårdscentral behövs.

Ingen bäddavdelning - större chans att staten godkänner bygget

I samband med att kommunfullmäktige godkände projektplanen för en ny hälsovårdscentral slopades bäddavdelningen från planerna. Kyrkslättpatienterna kommer i stället att skickas till det nya rehabiliteringssjukhuset i Jorv i Esbo som blir färdigt i början av nästa år.

Skulle kommunfullmäktige ha valt att inkludera en bäddavdelning i den nya hälsovårdscentralen, så tror jag inte att staten skulle tillåta investeringen.

Ståhle tror att Kyrkslätt därför nu har en större chans att få byggplanerna godkända.

- Skulle kommunfullmäktige ha valt att inkludera en bäddavdelning i den nya hälsovårdscentralen, så tror jag inte att staten skulle tillåta investeringen.

Det här eftersom lagen, som är i kraft fram till slutet av 2019, ska se till att att kommunerna och samkommunerna undviker oändamålsenliga investeringar innan social- och hälsovårdsreformen förverkligas.

Kyrkslätt stadsstyrelse behandlar frågan om hälsovårdscentralen måndagen den 8 augusti.

Tidningen Länsiväylä var först ut med nyheten.

Läs mera:

HNS vd ryter till: Ny lag diskriminerar stora sjukvårdsdistrikt

En ny lag som trädde i kraft i slutet av juni förbjuder sjukvårdsdistrikten att göra större byggnadsinvesteringar än fem miljoner euro. Aki Lindén, vd för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS, anser att lagen är orättvis. Osaklig kritik, säger familje- och omsorgsminster Juha Rehula.

Läs också