Hoppa till huvudinnehåll

Mattssons första OS-problem: Hitta tillräckligt med frukost

Matti Mattsson vann VM-brons för tre år sen. Nu har han tänkt ta en OS-medalj.
Matti Mattsson vann VM-brons för tre år sen. Nu har han tänkt ta en OS-medalj. Matti Mattsson vann VM-brons för tre år sen. Nu har han tänkt ta en OS-medalj. Bild: All Over Press Matti Mattsson

Matti Mattsson sticker inte under stol med sin målsättning i Rio: att simma hem ett OS-guld. Ett mindre mål på vägen är att jaga till sig en tillräckligt bra frukost i OS-byn.

Den finländska bröstsimmaren var den största stjärnan under den finländska OS-truppens första presskonferens i Rio de Janeiro.

En medieträff där mycket av snacket handlade om bristerna i idrottarbyn.

– Boendet är bra, allting har fungerat för mig. Men det är lite magert frukostutbud, det gäller att slåss om fruktbitarna, säger Matti Mattsson.

– Mat finns, men man får leta efter den. Men så långe som man orkar vänta och hämta maten också betydligt längre bort är det inga problem. Och jag har gröt med mig hemifrån, säger Mattsson.

Problem med duscharna

Jämfört med många andra har Matti Mattsson ändå haft tur. Den finländska OS-truppens ledare Mika Kojonkoski berättar om små problem med städningen, vatten och toaletter.

– Jag har hört att det är problem med duscharna, men jag har fått varmt vatten, säger Mattsson.

På tal om Kojonkoski har Finland ingen som helst resultatmålsättning i Rio. Annat med Matti Mattsson som i det lilla presskonferensrummet utstrålar självsäkerhet och utan minsta tvekan slår fast att det enda som duger på huvuddistansen 200 meter bröst är en medalj.

Tränade sanslöst hårt i juni

Björneborgaren slår till och med fast att han tänker komma hem med OS-guldet.

– Sen 2009 har jag varit en professionell simmare, så målsättningen är väldigt hög. Varför skulle man inte satsa mot toppen, jag tänker inte ha som mål att nå någon åttonde plats, säger Mattsson och intygar att uppladdningen gått som den ska.

– De senaste 1,5 veckorna har handlat om att finslipa formen, men i juni tränade jag sanslöst hårt. Nu försöker jag bara hålla mig frisk och inte dra på mig någon magsjuka eller liknande.

Vet vad guldtiden blir

Matti Mattsson känner sin gren väl och kommer med väldigt noggranna förutspåelser om vilka tider som krävs för att nästa vecka lyckas på 200 meter bröstsim. För en finalplats krävs 2.09,5 och guldtiden kommer att vara 2.06,9, säger Mattsson.

Hans personliga rekord på sträckan är 2.08,95. För att nå guldmålet ska han enligt sina egna kalkyler alltså förbättra det rekordet med två sekunder.

– 2013 lyckades jag kapa tre sekunder, så det är absolut ingen omöjlighet. Jag hoppas att jag sparar min bästa simning till finalen, säger Mattsson, omgiven av ett halvdussin finländska tidningsjournalister.

Finländskt rekord första målet

Som en uppvärmning för huvuddistansen ställer 22-åringen också upp i försöken på 100 meter bröstsim. För att ens ta sig till semifinal på den sträckan krävs tider på under en minut, något som inte finns inom räckhåll för finländaren.

Men lita på att Mattsson satt upp en annan ambitiös målsättning i stället.

– Målet är att slå Jarno Pihlavas finländska rekord på 1.01,17. Det har stått sig sen 2002. Jag har simmat på 1.01,32 så jag är nära.

Läs också