Hoppa till huvudinnehåll

Miljötänk och talkoarbete formar nya skidskyttearenan i Närpes

Skidspåren vid den ännu halvfärdiga skidskyttearenan i Närpes. Närmast straffrundorna och i bakgrunden även skjutvallen.
Skidspåren vid den ännu halvfärdiga skidskyttearenan i Närpes. Närmast straffrundorna och i bakgrunden även skjutvallen. Bild: Yle/Juho Karlsson Närpes,skidskytte,skidskyttearena

När man besöker den nya skidskyttestadion som byggs i Närpes kan man redan se skjutvallen och skidspåret forma sig. Och det bör man, för redan om en dryg månad har man tänkt ordna träningar och tävlingar här.

- Det har nog framskridit väldigt bra, precis enligt planerna och ännu ligger vi inom tidsramen, säger Närpes Kraft Biathlons ordförande Mattias Rönn.

- Riktigt klart blir det först nästa sommar då vi får asfalteringen klar, men det ska gå att skida och skjuta här i vinter. Tanken är att vi kan använda skjutbanan sent i september.

Redan från förr har Närpes Kraft Biathlon fostrat bra skidskyttar som klarat sig bra på nationell nivå. Nu hoppas Rönn att den nya stadion ska sporra juniorerna till ännu större framgång och att den ska vara ett lyft för hela regionen.

- Det är nog viktigt ifall vi vill att den här idrotten ska gå framåt. Nu måste vi köra bil i en timme för att komma till närmaste träningsplats och det är ju lite jobbigt. Vi kommer ju säkert börja träna mera, då vi inte behöver resa så långt.

- Juniorerna är nog glada. Dom har ju ändå läxor att göra till skolan och vi sparar ju nästan två timmar de dagarna vi ska träna. Det är ju roligare för dem då de inte är så trötta när de ska upp på morgonen.

Mattias Rönn står vid den ännu halvfärdiga skjutvallen i Närpes.
Mattias Rönn står vid den ännu halvfärdiga skjutvallen i Närpes. Bild: Yle/Juho Karlsson skidskyttestadion,Närpes,skidskytte

Miljön i fokus

Något som man tänkt väldigt mycket på i Närpes när man börjat bygga stadion är miljön. Alla rester av kulor ska samlas upp. Upp till två meter av området framför skjutplatsen ska asfalteras så att det ska bli lättare att sopa upp hylsor. Själva tavlorna placeras i sin tur i sjöcontainers som samlar upp alla rester av kulorna.

- Det har blivit allt viktigare med miljön och det har blivit mer regler och bestämmelser och allihop ska vi leva i den här miljön och även våra barn så nog måste vi alla dra vårt strå till stacken.

Skjutvallen ska också vara väldigt modern. Tavlorna ska vara automatiserade och även containerna ska gå att stänga med fjärrkontroller. Själva skjutvallen ska vara ganska liten med bara tolv skjutbanor, i motsats till större arenor där det oftast är 30.

Talkoarbete ledordet

Finansieringen av den nya stadion har också löpt smidigt och mycket tack vare idogt talkoarbete har man även lyckats hålla kostnaderna nere.

- Aktion Österbotten kommer pengarna från egentligen. Det här projektet ska kosta 148 000 euro och hälften ska vi få därifrån. Så har vi fått ganska betydande summor sponsorpengar från lokala företag.

- Över 600 timmar talkoarbete har vi gjort hittills och minst lika mycket är det kvar. Vi har även fått låna maskiner av lokala entreprenörer, vilket har varit väldigt värdefullt.

Men snart ska alltså Närpes skidskyttestadion stå klar för användning och redan i höst har man planer på att inviga stadion. Målet är att ordna en hel del nationella tävlingar där och man nöjer sig gärna med det. Än så länge har inte Rönn några drömmar om en större stadion med internationella tävlingar i Närpes.

- Kanske vi inte springer så långt ännu, avslutar Rönn med ett skratt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten