Hoppa till huvudinnehåll

Mycket program på Postbacken i sommar

Två lamm.
Två lamm. Bild: Yle/Stefan Paavola djur

Sommaren kanske lider mot sitt slut, men på Postbacken i Illby i Borgå är säsongen långt ifrån över.

Det flera hundra år gamla gårdsområdet Postbacken har väckts ur sin törnrosasömn. I flera år har somrarna varit fullspäckade med program. Dessutom finns det fantastiskt söta djur att titta på.

Unik miljö

Postbacken är ett av Finlands bäst bevarade backstuguområden. Fram till 1700-talet var backstugusittare synonymt med de allra fattigaste i samhället, men situationen blev från 1800-talet lite bättre. En backstuga skilde sig från ett torp på det vis att en backstuga i allmänhet inte hade någon odlingsjord. Istället sysslade folket i backstugan med till exempel hantverk - något som Postbackens gamla hus vittnar om.

Ett lamm.
Ett lamm. Bild: Yle/Stefan Paavola postbacken

Får med horn

Djur har säkert alltid funnits på Postbacken, och finns fortfarande. De får som nöjt betar på området är så kallade ålandsfår - en gammal, kulturhistoriskt viktig ras. Dessutom har ålandsfåret ofta horn. Till och med av tackorna har ungefär en fjärdedel horn.

Under förra veckoslutets barnfest fick Postbackens två nya lamm sina namn; Lillusen och Nöpö. De går nu och betar tillsammans med sina mammor i sin hage på Postbacken.

Två får.
Två får. Bild: Yle/Stefan Paavola postbacken

Sensommarprogram

Postbackens lilla kaffestuga har öppet klockan 11-17 fram till den 8 augusti och under den tiden kan man också besöka stugorna. Även därefter fortsätter dock ett gediget sensommarprogram. Lördagen den 6 augusti blir det till exempel Bellman-picknick, med 1700-talstema, allsång och teater.

Den 28 augusti är det dags för att avgöra vem som är Borgås bästa berättare då flera kända, munviga personligheter tävlar. Från den 2-4 september blir det sedan både konstrunda och höstjazz.

Två får.
Två får. Bild: Yle/Stefan Paavola djur