Hoppa till huvudinnehåll

Näse skolas efterlängtade baracker är på plats

Byggkarl vid Näse skolas baracker
Barackerna är redan på plats, men lite jobb återstår innan eleverna kan flytta in. Byggkarl vid Näse skolas baracker Bild: Yle/Stefan Paavola näse skolas baracker,baracker

Ursprungligen skulle Näse skola i Borgå redan under vårterminen flytta till baracker i väntan på den nya enhetsskolan. Så gick det ändå inte. Nu är barackerna på plats, lagom till skolstarten.

Efter strul med upphandlingen fick Näse skola i Borgå vänta på sina baracker lite längre än tänkt. I stället fick barnen tillbringa vårterminens sista tre månader utspridda på olika håll i staden eftersom inomhusluften i skolhuset var för dålig.

Nu står barackerna ändå där de ska på tomten där Näse dagis tidigare fanns, och det mesta börjar vara klart inför skolstarten den 16 augusti.

– Speciellt efter vårens flytt då vi var utspridda på tre olika ställen så känns det förstås skönt att alla får komma till ett och samma ställe nu när skolan börjar, säger rektor Kenneth Holmberg.

Rektor Kenneth Holmberg vid Näse skola
Kenneth Holmberg. Rektor Kenneth Holmberg vid Näse skola Bild: Yle/Fredrika Sundén näse skola i borgå

Han konstaterar att det alltid är roligt och spännande då skolan börjar till hösten.

– Men kanske det är speciellt roligt och spännande i och med flytten till baracker och det nya som väntar på oss. Jag ser nog på det med tillförsikt.

Eleverna tränade i våras

Det att det nya skolåret inleds i baracker torde inte påverka undervisningen särskilt mycket.

Skolans andra- till femteklassare är redan vana med att vistas i baracker, då de fick träna lite vid Lyceiparkens skola och Vårberga skola under slutet av vårterminen.

Enligt Kenneth Holmberg går det att anpassa sig till det mesta så länge inomhusluften är ren.

– Som det här komplexet är byggt så kan vi ta oss till alla platser den inre vägen. Det är inte en massa olika baracker, och det ser jag som en fördel.

Näse skolas baracker
Näse skolas baracker Bild: Yle/Fredrika Sundén näse skolas baracker,baracker

Överlåtelsen av barackerna ser ut att ske på måndag, vilket betyder att det mesta borde börja vara klart. En del elinstallationer i barackerna är fortfarande är på hälft.

– Tanken är att inventarier och möblemang och annat som ska finnas i barackerna bärs in nästa vecka.

Mycket byggarbeten i området

I området kring Näse skola och barackerna pågår en hel del byggarbeten. Holmberg säger att han hoppas att de påverkar skolan så lite som möjligt.

Mest gäller det för eleverna och personalen att koncentrera sig på den egna vardagen eftersom det är svårt att påverka utomstående faktorer.

Måste skolan ta till säkerhetsåtgärder till exempel med tanke på trafiken till byggarbetsplatserna?

– Det är sådant jag kommer att fundera mer på nästa vecka, säger Holmberg. Sådant måste planeras eftersom det finns en del trafik som kommer att löpa runt här.

Inuti Näse skolas baracker
Inuti Näse skolas baracker Bild: Yle/Fredrika Sundén näse skolas baracker,baracker
Inuti Näse skolas baracker
Inuti Näse skolas baracker Bild: Yle/Fredrika Sundén näse skolas baracker,baracker

Barnen kommer också att ha tillräckligt med utrymme under rasterna. Så länge den gamla skolan står kvar får den nämligen användas.

Bakom de nya barackerna finns en innergård som kommer att användas under rasterna, parallellt med den gamla skolgården.

– Sen får vi ju förskolan med oss hit från och med hösten, och de kommer säkert att använda innergården också.

Yle Östnylands reporter frågar rektor Kenneth Holmberg vilka hälsningar han vill ge åt föräldrarna till de barn som börjar skolan om ett par veckor.

– De ska lita på att allt kommer att gå bra. Jag vet att det finns de som är oroliga för mindre och större saker, men lita på att det ordnar sig, säger han.

Läs också