Hoppa till huvudinnehåll

Sara Forsberg spelar in reklamfilm för Vasa

Saara Forsberg vid inre hamnen i Vasa.
Sara Forsberg vid inre hamnen i Vasa. Saara Forsberg vid inre hamnen i Vasa. Bild: Yle/Axel Brink smoukahontas,Vasa

Vasa stad gör en ny video för att marknadsföra Vasaregionen och för att nå en ny publik så har man valt att bjuda in artisten Sara Forsberg, även känd som SAARA och Smoukahontas.

Det är många som har samlats vid Inre hamnen i Vasa för att få sig en titt när den nya reklamfilmen för Vasa stad spelas in. En av orsakerna är att Sara Forsberg innehar huvudrollen.

Sara Forsberg blev känd genom videokanalen Youtube för ett par år sedan och är till hösten aktuell med sin debut-EP och som domare i talangprogrammet Talent Suomi.

Forsberg bor i Los Angeles och är uppvuxen i Jakobstad men hon berättar att det kändes väldigt naturligt att vara med i en reklam om Vasa.

- Jag har alltid älskat Vasa. Jag är ju från Jakobstad och har förstås besökt Vasa många gånger under uppväxten. Jag skulle vilja visa världen vad som finns i Vasa, berättar Sara.

Ingen vanlig reklamfilm

Marika Tulivuori från Nitro Film är producent och Jimmy Westerlund är idésprutan bakom filmen. Westerlund vill inte avslöja så mycket om innehållet i filmen men säger att de inte ville göra en vanlig reklamfilm som bara tar upp siffror.

- Det vi kan lova är att det blir en väldigt fartfylld och rolig film-serie med vackra bilder och en del oväntade händelser.

Jimmy Westerlund vid Strampen i Vasa.
Jimmy Westerlund. Jimmy Westerlund vid Strampen i Vasa. Bild: Yle/Axel Brink smoukahontas,Vasa

Från rymden till Vasa

Forsberg blev känd genom sina videor på Youtube där hon härmar olika språk och hon var nyligen aktuell eftersom hon utvecklat ett utomjordingsspråk till sci-fi filmen Star Trek.

När Vasa stad och Visit Vasa hörde av sig hörde av sig till Westerlund att de ville göra en annorlunda reklamfilm som kan nå en bredare publik på flera språk så behövde han inte fundera länge på vem som kunde passa.

- Jag funderade 10 sekunder och så kom jag på att vi har ju Sara Forsberg här i trakten och att henne borde vi ju utnyttja.

- Jag tänkte att hon skulle vara en tillräckligt flippad typ av frontfigur som skulle kunna göra det tillräckligt crazy. Så jag ringde henne och kollade om vi skulle kunna göra något där vi kombinerar tre språk.

Videon kommer att gå på svenska, finska och engelska eftersom det är svårt att välja språk i en flerspråkig stad som Vasa.

- Sara är en av de få personerna som kan genomföra en sån prestation i en och samma mening så att det blir tillräckligt underhållande, säger Westerlund.

Erkki Laakso på en båt vid Inre hamnen i Vasa
Erkki Laakso från Visit Vasa körde putt-putt båt i videon. Erkki Laakso på en båt vid Inre hamnen i Vasa Bild: Yle/Axel Brink smoukahontas,Vasa,båtar

Vill marknadsföra hela regionen

Max Jansson, vd för Visit Vasa, säger att de har försökt tänka så brett som möjligt när de gjort filmen.

- Det här är nog en Vasa-produktion men Vasa är ju ändå hela regionen så det är klart att det syns lite runtomkring. Vi har varit ute i skärgården och varit via replotbron och så kör vi med en båt som tillverkas i Malax.

Robert Carpelan, från Botnia Marin, fick vara kapten på båten och tror att videon blir ett lyft för Vasa.

- Vi är glada och nöjda att vi och vår båt får vara med om den här fina grejen som promotar Vasa på ett fint sätt.

Robert Carpelan
Robert Carpelan. Robert Carpelan Bild: Yle/Axel Brink robert carpelan

Videon kommer att vara klar vid årsskiftet.

Läs också