Hoppa till huvudinnehåll

Skogsbrandsvarning hävdes trots kruttorr terräng i skärgården

Utsikten från Härmo på Berghamn i Houtskär.
Skogsbrandsvarningen i Egentliga Finland har hävts trots att det är mycket torrt på många holmar i skärgården. Utsikten från Härmo på Berghamn i Houtskär. Bild: Yle/Linus Hoffman Berghamn (ö i Finland),Skärgård (musikstycke),Skärgårdshavet,väståbolands skärgård

Meteorologiska institutet valde i veckan att häva skogsbrandsvarningen i Egentliga Finland. Det här oroar skärgårdsborna Helge Mattsson i Hyppeis och Christian Brander i Iniö, för det är fortfarande kruttorrt i skärgården och risken för bränder är stor.

- Varje år gör de samma sak och när vi har värsta torkan här ute i skärgården plockar meteorologerna plötsligt bort varningen för skogsbrand på grund av att det har kommit åskskurar på fastlandet, säger Mattsson. Jag kan inte förstå varför varningen plockas bort innan det har regnat överallt.

Sunt bondförnuft inte längre i ropet

Mattsson är orolig och tror att det är en tidsfråga innan något allvarligare sker.

- För ungefär en och en halv vecka sedan då jag var ut till min holme hittade jag ett gäng som hade med sig en hel hög med ved som de tänkte elda en brasa med trots att björkarna är gula och gräset torrt, säger Mattsson. Tyvärr kanske man inte lägger märke till torkan då man kommer från inlandet där det regnat mycket.

Enligt Mattsson är det naturligtvis förbjudet att göra upp eld utan markägarens lov men allting verkar vara tillåtet tills man blir fast.

Man använder sig inte av sunt bondförnuft längre utan man gör som man själv vill.― Helge Mattsson, Hyppeis

Mattsson får medhåll av Iniöbon Christian Brander som är kritiskt till systemet som används för att beräkna var det finns risk för skogsbrand eller inte.

- Jag är irriterad på systemet och tycker att det är farligt då man går ut i radionyheterna och meddelar att brandfaran är över, säger Brander. Då kan det hända att någon tror att det är ok att tända en brasa.

Lokala brandvarningar en lösning?

Brander efterlyser ett bättre system och tycker inte det borde vara någon omöjlighet att få ett system med lokala brandvarningar.

- De flesta av oss följer redan nu med i realtid var det regnar så varför är det inte möjligt att också ha ett system med lokala brandvarningar för att förhindra den här sortens problem, frågar sig Brander.

Brander är också kritisk till att skogsbrandsvarningen hävs genast då det har regnat någonstans i landskapet.

- Varför är det så bråttom med att slopa varningen för brandfara, säger Brander. Det är väl inte ett ett stort problem om varningen för skogsbrand inte skulle slopas så snabbt.

Meteorologiska institutet medger brister

Vid Meteorologiska institutet medger man att det finns brister med det nuvarande systemet och uppmanar folk att använda bondförnuftet om man rör sig i skog och mark.

- Vid bedömningen av terrängens brandkänslighet har meteorologen utöver väderobservationer och prognoser för tidigare och kommande väder till sitt förfogande även ett index som uppskattar hur torr terrängen är men det kan främst sommartid förekomma lokala skillnader och det gäller att vara uppmärksam och vara försiktig med elden trots att det inte råder varning för skogsbrand, säger jourhavande meteorolog Eerik Saarikalle.

Saarikalle tror också att en orsak till problemen är hur man i dagens läge kommunicerar och förmedlar informationen till medborgarna.

- Då varningar ska utfärdas eller slopas i radion är vi meteorologer tvungna att förenkla och måste ibland dra kurvorna raka och ge en allmän landskapsomfattande varning, säger Saarikalle. Då kan det lokalt låta konstigt att skogsbrandsvarningen slopas.

Nuvarande system tillräckligt

Saarikalle medger att det skulle vara möjligt att bygga upp ett system med lokala brandvarningar på webben men att man tillsvidare ha valt att inte gå inför ett sådant.

- Ett sådant system skulle kräva tilläggsresurser och vi har ansett att det nuvarande riktgivande systemet är tillräckligt bra men naturligtvis är allt möjligt och i framtiden har vi kanske ett system där man kommunvis kan se om det finns risk för brandfara, säger Saarikalle.

Här hittar du mer information om hur meteorologiska institutet utfärdar varningar om skogsbrand