Hoppa till huvudinnehåll

Tommy Suoraniemi tar över damlandslaget i handboll – "Talang finns, det vet jag"

Tommy Suoraniemi tar över finska damhandbollslandslaget.
Suoraniemi är ambitiös och vill lyfta den finska damhandbollen. (Bilden från Suoraniemis tider i svenska Drott) Tommy Suoraniemi tar över finska damhandbollslandslaget. Bild: imago/Kamerapress/ All Over Press Tommy Suoraniemi

Svensken Tommy Suoraniemi är ny förbundskapten för det finska damlandslaget i handboll. Arbetet med det nya laget inleds den 1 september.

Suoraniemi hade en framgångsrik spelarkarriär och var bland annat med om att vinna OS-silver 1992. Suoraniemis bägge föräldrar kommer från Finland.

Suoraniemi vann två svenska mästerskap i HK Drott på 90-talet. År 2013 vann han SM-guld som andratränare i samma organisation. Han avgick som chefstränare i november 2015 efter en tung höst.

Vill nå toppen i Europa

På sistone har Suoraniemi varit chefstränare för det finska F98-landslaget. Det kommer han också att fortsätta med när han tar över damlandslaget efter Jan Hagman.

– Jag kommer att göra allt för att vi ska gå framåt. Jag vill också motivera tjejerna att satsa allt på handbollen så att en långsiktig utveckling blir möjlig. Vi måste skapa en spelargrupp som är redo att satsa tid och energi på att få ny fart i den finska damhandbollen. Vi behöver ändå tålamod, eftersom de här grejerna inte görs på ett ögonblick, sade 47-årige Suoraniemi på Handbollsförbundets webbplats.

Den nya förbundskaptenen har också konkreta mål:

– Det är klart att jag vill föra den finska damhandbollen mot toppen i Europa. Att gå till ett EM-slutspel inom 4–6 år skulle vara fantastiskt och möjligt om vi jobbar hårt tillsammans, konstaterade Suoraniemi.

– Talang finns, det vet jag.