Hoppa till huvudinnehåll

ABC i Eurodance: E som i E-Type

Martin "E-Type" Eriksson on stage i Göteborg.
Martin "E-Type" Eriksson öser på scen. Martin "E-Type" Eriksson on stage i Göteborg. Bild: Public domain Eurodance,E-type (Eurodance)

E som i Eurodance och E som i E-Type. Fenomenen vandrar hand i hand. Det känns overkligt och nästan obehagligt att tänka sig ett 90-tal utan Martin "E-Type" Erikssons kännspaka sound.

Vem?

Bo Martin Erik Eriksson föddes i Uppsala år 1965. Att heta Martin Erikson i Sverige gör dig till en i mängden, men under artistnamnet “E-Type” stack den långhårige artisten verkligen ut rejält och gör det än i denna dag.

Hårdrockarbakgrund och samarbete med Stakka Bo ledde honom småningom in på sin egen musikaliska stig.

Vad?

Var skall vi börja? 1994 kom genombrottet med “Set the world on fire” och när man befann sig i händerna på bland annat Denniz Pop och Max Martin var det bara att tuta och köra (för mannen som tog sitt artistnamn från en bilmodell med samma namn).

När genombrottsåret var över hade han släppt tre hitsinglar, sålt över 100 000 album och blivit ett namn.

Två år senare tog E-Type karriären i en mer rockig riktning och efter bland annat “Free like a flying demon“ och “Calling your name” belönades han med en Rockbjörn för sina insatser.

När han några år senare kom tillbaka gjorde han det med ursköna “Angels Crying” och uppföljarsingeln “Here I go again” och senast nu etablerade sig E-Type som en av de stora svenska artisterna på 1990-talet.

Med låtar som “Life”, “Campione 2000” och “Africa" under det tidiga 2000-talet gjorde E-Type det som få artister lyckats med, att faktiskt klara millennieskiftet och komma ut helskinnad på andra sidan. Ännu “True believer” från 2007 håller måttet rent soundmässigt, även om marknaden för Eurodance avmattats en hel de.

Martin “E-Type” Eriksson figurerade i andra säsongen av TV-programmet “Så mycket bättre” med stora profiler Tomas Ledin, Eva Dahlgren och Lena Philipsson, vilket onekligen understryker hans status som renodlad folkhemsfavorit. Åtminstone Lalehs tolkning av "Here I go again"ger seriös gåshud för redaktörerna.

Martin "E-Type" Eriksson.
"E-Type" var med i Så mycket bättre. Martin "E-Type" Eriksson. Bild: IBL Sweden E-type (Eurodance),Eurodance

Så sent som 1999 var han på RantaRock i Vasa och är ett av sommarens givna huvudnummer när “We Love The 90’s” går av stapeln i Helsingfors.

Varför?

Läs ovan.

Kultstatus i Sverige, hjälte även i Finland. Skön typ, bra och extensiv produktion, och ifall det är inte är tillräckligt tillägger vi endast ett ord till: Pyroteknik.

Enligt Jukka:

Till skillnad från t.ex. Dj Bobo så saknas töntfaktorn i E-Type. Tuff kille med tufft sound och på något sätt trovärdig som eurodanceartist. Har hållit stilen genom hela produktionen. För ett halvt år sedan uppträdde E-Type i Vasa ishall med storheter som Scooter och frågan är om inte E-type var herren på täppan den kvällen. Respekt!

Enligt Antti:

E-Type har liksom alltid funnits (och finns) där, ändå från när jag första gången från en Mr Music-platta fick höra "Set the world on fire" till att han för några år sedan satt i TV4 och fick tolka och bli tolkad av andra storheter i musik-Sverige.

Såg E-Type live en gång på Skellefteåfestivalen och sättet han tog publiken på den gången vid Torgscenen gjorde ett permanent intryck på en ung, nybakad student.

E-Type tog sitt namn efter en bilmodell men för min del kunde man lika gärna döpa en bilmodell efter E-Type.

En av de riktigt stora. Punkt.

Nyfiken på mera Eurodance?

ABC i Eurodance är ett radioprogram som sänds fyra lördagar i augusti 2016.
Som redaktörer fungerar Antti Koivukangas och Jukka Isojoki.

ABC i Eurodance, A till I, lördag 6 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, J till R, lördag 13 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, S till Å, lördag 20 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, Ö som i önska, lördag 27 augusti kl. 20.00 – 23.00

Programmen hittas också på Yle Arenan i efterskott.