Hoppa till huvudinnehåll

"Det finns viktigare saker än OS att koncentrera sig på"

Vanina Heuser
Vanina Heuser tror att stämningen i Brasilien just nu inte är den bästa för OS. Vanina Heuser Bild: Privat vanina heuser

Skandalerna kring OS i Rio de Janeiro har varit många. Tidtabellen håller inte och staden har inte heller kunnat hålla en del löften de gav när de tog emot värdskapet. Brasilianaren Vanina Heuser ser negativt på evenemanget.

Vanina Heuser bor i Åbo men kommer ursprungligen från Brasilien, och hon följer med vad som händer i hemlandet.

- På ett sätt är det väl positivt för landet och jag antar att en del människor är glada över det, säger hon när vi frågar henne om hur det känns att Brasilien ska stå värd för OS.

Den här meningen är den enda som är lite positiv under hela vår intervju, för Vanina, liksom många andra brasilianare, är inte nöjd över läget i landet och det faktum att OS hålls där just nu.

- Jag tror människor i Brasilien har börjat inse att de förtjänar mer. Endast fotboll räcker inte. De har börjat stå upp för sina rättigheter och de vill att det saker och ting ska bli bättre, säger hon.

Den politiska turbulensen har skapat oro i landet och Vanina tror att många människor är olyckliga på grund av det.

- Stämningen är inte så bra för att hålla ett OS just nu. Folk är inte nöjda, säger hon.

Fem skandaler inför OS

  • Dopning
  • Många ryska idrottare har blivit avstängda av sina grenförbund. Också andra länders idrottare lever osäkert. Det har till och med blivit en liten häxjakt efter eventuellt dopade idrottare.

  • Zikaviruset
  • Många har varit oroliga över viruset som sprids via myggor. Viruset är mest farligt för gravida kvinnor eftersom det kan orsaka fosterskador. Flera idrottare har beslutat sig för att inte delta i OS, på grund av viruset.

  • Samhällskris
  • Landet är inne i en recession, och även här finns det skandaler som involverar bland annat ett stort oljebolag och presidenten Dilma Rousseff. Dilma får inte öppna spelen, som istället öppnas av en ställföreträdande president. Kriminaliteten är hög på grund av fattigdomen och 85.000 extra poliser och säkerhetspersonal är stationerade i Rio. Polisen har välkomnat turisterna med orden ”Welcome to hell”.

  • Brutna miljölöften
  • När ett land försöker få ordna ett stort idrottsevenemang är det hårda politiska spel som gäller. För att få ordna OS lovade Rio år 2009 att ta tag i många olika miljöprogram, men de har inte lyckats med ett enda av dem. Staden lovade bland annat att ta hand om avloppssystemen, men det har de inte lyckats med.

  • Försenade och farliga byggen
  • Flera byggnader i OS-byn stod ofärdiga när idrottarna anlände till staden. Det började brinna i ett hus vilket ledde till att Australiens lag evakuerades. Många hus har inget varmvatten och avloppen fungerar inte. Metron som skulle gå från centrum till OS-området skulle öppnas i måndags, men det gjorde den inte. Seglingsrampen föll också ihop tidigare i veckan.

Inte förvånad över förseningarna

Brasilien har fått kritik för att byggnaderna i OS-byn inte varit klara inom utsatt tid. Vanina är inte alls förvånad över förseningarna.

- Så är det alltid i Brasilien. Inget byggs ordentligt, allting är temporärt. Det är svårt att förklara men det är så det fungerar där, säger hon.

Brasilien har tidigare målats upp som en kommande stormakt tack vare en allt bättre ekonomi. Men nu har tillväxten stannat av och landet är drabbat av recession. Vanina har ingen aning om var det gått fel, kanske folk bara överdrev om hur bra det gick för landet.

- Jag har sett brasilianare i Finland som återvänt på grund av den blomstrande ekonomin, men jag har ingen aning om vad de gör där just nu.

Jag vill att hon ska ha möjligheter i livet, och jag vet hur svårt livet är i Brasilien.

Vanina lämnade Brasilien för att få möjlighet att forska på heltid, och det gör hon nu på universitetet i Åbo. Hon kan inte tänka sig att återvända till Brasilien och stannar hellre i Finland för sin dotters skull.

- Jag vill att hon ska ha möjligheter i livet, och jag vet hur svårt det är att lyckas i Brasilien.

I Brasilien är kollektivtrafiken dålig och vägen till arbetet är lång.

- Det är väldigt stressigt och du betalar hög skatt men får ingen service från staten. Så du betalar alltså skatt, men ändå står du själv för skolkostnader, pension och hälsovård. Det är dyrt att bo där, säger Vanina.

Har landet råd med allt?

För två år sedan ordnades fotbolls-VM i landet och nu är det dags för OS, men folket lever i fattigdom. Har landet råd att ordna så här stora evenemang, så pass nära varandra? Vanina är tveksam och säger att det absolut kommer att uppstå konflikter.

- Folk är olyckliga och de vet inte vad som händer med skattepengarna. Allt är bara ett spel för turisterna. Jag har ingen aning om hur allt kommer att fungera under OS.

Tror du det finns något positivt med OS?

- Jag antar att det är bra för de som har något med idrott att göra, men inte för folket, de har andra behov och fokuserar på saker som är viktiga.

Allt prat om OS låter så negativt – varifrån kommer den här negativiteten?

- Kanske det är för att Brasilien inte passar som värdland för OS. Det är inte bra för turister, det är våldsamt, dyrt och oorganiserat. Jag bryr mig inte om sport så jag är kanske inte rätt person att prata om det, men jag tror det är många i Brasilien som inte bryr sig om OS just nu. Det finns andra saker som är viktigare att koncentrera sig på.

Nyligen publicerat - X3M