Hoppa till huvudinnehåll

Obama ifrågasätter Rysslands insatser i Syrien

Barack Obama pratar om bland annat IS på en presskonferens i Pentagon efter ett mäte med säkerhetsrådet 4.8.2016
Barack Obama pratar om bland annat IS på en presskonferens i Pentagon efter ett mäte med säkerhetsrådet 4.8.2016 Bild: EPA/SHAWN THEW Barack Obama

Terrorgruppen Islamiska staten IS har försvagats men utgör fortfarande ett verkligt hot och USA kommer fortsätta bekämpa IS på alla fronter, säger USA:s president Barack Obama.

Han uttalade sig vid en presskonferens i försvarshögkvarteret Pentagon efter ett möte med säkerhetsrådet på torsdagen, bara några dagar efter att USA igen börjat bomba terrorgruppen IS positioner i Libyen.

Obama påpekade att attackerna mot IS i Syrien och Irak och terrorgruppens förluster på hemmaplan endast ökar deras motivation att utföra attacker i andra länder. Enligt Obama verkar IS strategi just nu vara att utföra och uppmuntra andra att utföra mindre och oförutsägbara terrorattacker, till exempel som attacken i Nice i juli.

"Militära krafter räcker inte"

Enligt Obama finns det en verklig risk att ensamma gärningsmän och mindre terrornätverk slår till.

- Det räcker inte att bara bekämpa IS i Syrien och Irak. Vi måste bli bättre på att bryta upp terrornätverk också på hemmaplan. De här nätverken finns både i Europa och USA, sade Obama.

Obama poängterade flera gånger under presskonferensen att IS inte besegras enbart genom militära krafter. I Syrien måste inbördeskriget ta slut och situationen i Irak måste stabiliseras, bland annat genom humanitär hjälp, sade Obama.

Kritiserar Ryssland och Putin

Obama ifrågasatte om syriska regimen och Ryssland insatser verkligen är till hjälp för att få slut på inbördeskriget i Syrien.

Han kritiserade Ryssland och framför allt president Vladimir Putins politik vad gäller Syrien.

- Jag är inte säker på att vi kan lita på Ryssland eller Putin. Därför måste vi utreda om det finns andra sätt att få slut på konflikterna. Vi måste få ett slut på förstörelsen, flygattackerna och att civila dör, sade Obama.

Enligt honom klarar Ryssland inte av uppdraget. Endera vill de inte lyckas eller så har de inte tillräckligt stort inflytande över Syriens president Bashar al-Assad, sade Obama.

Varnar för dåliga beslut

Obama höjer dessutom ett varningens finger vad gäller dåliga beslut som kan leda till ännu mera våld och segregation.

- IS kan inte vinna över USA eller våra allierade. Men vi kan förlora på egen han om vi fattar dåliga beslut.

Att planlöst döda civila och diskriminera folk på grund av religion, till exempel inte släppa in dem i landet, är några av Obamas exempel på dåliga beslut.

- Med sådana strategier kan det slå slint. Om vi slutgiltigt ska vinna den här striden kan vi inte se den som en kollision mellan väst och islam. Det är exakt vad IS vill uppnå med sin perversa tolkning av islam som de sprider, sade Obama.

”IS kommer att krossas”

Enligt Obama är det viktigt att inte ge efter för rädslan och menar att IS till slut kommer att besegras.

- De kommer oundvikligen att krossas, sade Obama men betonade att det kommer ta länge förrän provinhuvudstaden Raqqa som är IS starkaste fäste i Syrien och Iraks näst största stad Mosul är befriade.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes