Hoppa till huvudinnehåll

OS ger damfotbollen i Brasilien viktig uppmärksamhet

Marta leder landslaget som dess kapten.
Marta leder landslaget som dess kapten. Marta leder landslaget som dess kapten. Bild: EPA/DIEGO AZUBEL Marta Vieira da Silva,Brasiliens damlandslag i fotboll

Brasilien är en dokumenterat fotbollstokig nation, men galenskapen sträcker sig ytterst sällan till dess framgångsrika damlandslag. Uppmärksamheten under OS kan göra underverk för situationen i landet tror de som Yle Sporten pratat med.

På onsdagskvällen fylldes Olympiastadion i Rio de Janeiro av entusiastiska gröngula fotbollsvänner. Innan OS ens kommit igång på allvar tvålade Brasilien till Kina med 3-0 efter en överlägsen insats.

I det fotbollstokiga Brasilien får också damlandslaget uppmärksamhet och storpublik, men journalisten Maria (som inte ville uppträda med efternamn eller arbetsgivare) från en radiostadion i miljonstaden vet hur landet ligger.

– Damlandslaget är betydligt mindre än herrlandslaget i Brasilien. Damerna är inte stora stjärnor för juniorerna, men framgång vid OS kunde hoppeligen förbättra den situationen i vårt land, konstaterade hon för Yle Sporten.

Sveriges damlandslag spelade matchen innan på samma arena och blev kvar och suga på stämningen lite innan spelarbussen tog sikte på OS-byn. De svenska spelarna kommer från ett jämställt land där damernas goda förutsättningar för att spela fotboll både på junior- och seniornivå sen länge varit en självklarhet.

Brasiliens damer vill gå långt vid OS i Rio de Janeiro.
Brasiliens damer jagar guld på hemmaplan. Brasiliens damer vill gå långt vid OS i Rio de Janeiro. Bild: EPA/DIEGO AZUBEL Brasiliens damlandslag i fotboll

För både Sofia Jakobsson och Lotta Schelin ligger en framgångsrik turnering för hemmanationen högt på önskelistan.

– De har nått mycket framgång innan, och det hände inte speciellt mycket de gångerna. Jag hoppas att eventuell framgång här kunde förbättra förhållandena för damfotbollen i Brasilien, det skulle betyda mycket för många spelare och talanger. De har tyvärr ingen stark liga här och kunde säkerligen ha det med så många fantastiska spelare och talanger på kommande också, funderade Sofia Jakobsson.

– Det är klart att det alltid betyder jättemycket. Fotbollen som sådan är den största sporten och lägger man till det att det på damsidan finns stjärnor som Marta är det klart att det glänser redan, men kan glänsa mycket mer. Det är klart att framgång i ett stort mästerskap betyder mycket, speciellt på hemmaplan. Jag hoppas för Brasiliens skull att de går långt, men inte på vår bekostnad, skrattade Lotta Schelin.

"Damernas framgång vid OS vore en jätteboost"

Brasilien har klarat sig bra i tidigare turneringar både på VM- och OS-nivå, men pricken över i:et fattas alltjämt. Radiojournalisten Maria tror att en framgångsrik turnering för damlandslaget kunde stärka gräsrötterna i det fotbollstokiga landet.

– Vi har en mästerskapsserie för damer, men det finns inga strukturer för damfotbollen. Det är främst damlandslaget som spelar, det mesta runt damfotbollen fattas och på den punkten behövs det förändringar. Stora förändringar, påpekade den lokala radiojournalisten Maria.

Brasiliansk fan vid OS i Rio de Janeiro.
Folket i Brasilien älskar sin fotboll. Brasiliansk fan vid OS i Rio de Janeiro. Bild: EPA/YOAN VALAT Brasilien,fotboll

Radiosportens fotbollsreferent Susanna Andrén var på plats för att följa med Sveriges nästa motståndare i gruppspelet och tror också att en lyckad turnering skulle ha stor betydelse för damfotbollsnationen Brasilien.

– Det handlar ändå om ett väldigt etablerat lag inom fotbollen på damsidan. Laget har ändå varit i final i OS och det för väldigt länge sedan dessutom. Förhoppningsvis kan de visa upp sitt bästa här, för man märker redan att brassarna främst bryr sig om fotbollen. Det är inte OS i sig som är intressant, det är fotbollen och specifikt herrfotbollen som intresserar. Om då damerna kunde göra lika bra eller bättre ifrån sig än herrarna vore det en jätteboost, slog Susanna Andrén fast.

Brasiliens damlandslag i fotboll?

FIFA-ranking just nu: 8
Högsta FIFA-ranking någonsin: 2 (mars 2009)
Lägsta FIFA-ranking någonsin: 8 (mars 2007 och just nu)
Chefstränare: Vadao
Kapten: Marta
Flest landskamper: Formiga (146 matcher)
Flest landslagsmål: Marta 101

Medaljer:
VM-brons 1999
OS-silver 2004
VM-silver 2007
OS-silver 2008

"Marta är större stjärna globalt än hemma i Brasilien"

I spetsen för Brasiliens guldförhoppningar finns fortfarande den 30-åriga ikonen Marta. Hon är en global kändis, men i hemlandet något av en doldis.

– Marta är en större stjärna i andra länder än här hemma. Trots att hon vunnit titeln som världens bästa spelare fem gånger kan hon gå på gatan utan att bli igenkänd och är inte erkänd heller på den nivå som hon skulle förtjäna, belyste Maria.

Susanna Andrén tror också att Martas ikoniska status för eftervärlden skulle må bra av lite guldkant på landslagsnivå.

– Man märker när namnen läses upp på arenan att Marta är deras största stjärna i särklass. Hon är otroligt älskad av de som kommer och se på matcherna. Hon tvingas inte leva med motsvarande krav som Lionel Messi på herrsidan, att hon inte är riktigt stor innan hon vunnit något stort med landslaget.

– Jag tror att hon skulle etablera sig som en ännu större fotbollsspelare för framtiden om hon som världens bästa så många år i rad kunde vara med och leda laget till ett guld, menade Susanna Andrén.

Brasilien spelar sin följande match vid OS mot Sverige på lördagskvällen i Rio de Janeiro

Läs också

Nyligen publicerat - Sport