Hoppa till huvudinnehåll

Stor saltpuls var ingen mirakelkur för Östersjön

Vattenkvaliteten i Östersjön granskas.
Vattenkvaliteten i Östersjön granskas. Östersjön,Aranda,mätning,vattenkvalitet,mätare (mätinstrument),hav,vattenmätare

Saltpulsen som kom till Östersjön från Nordsjön för ett och ett halvt år sedan har inte haft den effekt man väntade sig.

Saltpulsen förväntades förbättra den syrelösa situationen på Östersjöns botten, men vid mätstationerna har man inte uppmätt någon ökning av salthalten, trots att ändringen borde ha märkts av för länge sedan.

– Under de senaste vintrarna har det kommit två saltpulsar men de märks inte överhuvudtaget. På något sätt har de försvunnit, ingen vet riktigt vad det är fråga om, säger Jari Hänninen vid Skärgårdshavets forskningsinstitut.

En förklaring kan vara att vattnet har varit varmare än vad man beräknat och därmed har saltpulsen inte nått ner till bottnen eller också har saltpulsen bestått av vatten som tidigare runnit ut från Östersjön och sedan kommit tillbaka.

Tredje största i historien

Saltpulsen som kom i december 2014 är den tredje största av sitt slag sedan det tyska östersjöforskningsinstitutet IOW började föra statistik. Storleken på pulsen uppskattades vara 300 kubikkilometer.

De positiva effekterna av en saltpuls är att de syresätter bottnen och gör det möjligt för djuren som lever i djupet att ominstallera sig och förbättrar fiskarnas närings- och förökningsförhållanden.

Det här är något som Östersjön skulle behöva. I och med klimatförändringen tror forskare att temperaturen i havet stiger och på grund av den ökade mängden regn sjunker salthalten i Östersjön ytterligare.

Strömmingen som exempel

Att salthalten blir lägre leder till förändringar i djurvärlden. Redan nu har exempelvis strömmingarna blivit mindre på grund av förändringar i kosten. Då medellängden på en strömming år 1985 var 21 cm är den i dag 16 cm, de har alltså minskat kring 20 procent i storlek.

Orsaken är att strömmingarna när sig på plankton från oceanen, i huvudsak stora klyvfotingar. Numera måste fiskarna ändå nöja sig med mindre plankton som inte är lika näringsrika.

Forskare bedömer att strömmingsstimmen om hundra år kan ha dragit sig tillbaka till de södra delarna av Östersjön och ersatts av den siklöja, så kallade mujkor, som nu påträffas i den osalta Bottenviken.