Hoppa till huvudinnehåll

Trädgården på Kycklings är äppelpallarens dröm

Gun-Britt Husberg betraktar äppelträd
Gun-Britt Husberg inspekterar ett av äppelträden. Gun-Britt Husberg betraktar äppelträd Bild: Yle/Fredrika Sundén kycklings hembygdsgård i lappträsk

Kycklings hembygdsgård i Lappträsk är en av de trädgårdar i Östnyland man kan besöka under veckoslutets Öppna trädgårdar-evenemang. I den stora, lummiga trädgården finns bland annat gamla och nya äppelträd samt medicinalväxter.

På söndag är det igen dags för den nationella Öppna trädgårdar-temadagen. Då kan man också besöka en hel del trädgårdar i Östnyland. En lista på alla trädgårdar kan du hitta här.

En av dem är trädgården vid Kycklings hembygdsgård i Lappträsk. Den kan man besöka mellan klockan 12 och 18 på söndag.

Kycklings hembygdsgård
Kycklings hembygdsgård. Kycklings hembygdsgård Bild: Yle/Fredrika Sundén kycklings hembygdsgård i lappträsk

Under Öppna trädgårdar kan man bland annat beundra en specialutställning med medicinalväxter intill huvudbyggnadens ena gavel.

– Det här är en helt nyanlagd rabatt för medicinalväxter, berättar Gun-Britt Husberg som är aktiv inom Lappträsk hembygdsförening. Vi har haft medicinalväxter redan tidigare, och har ännu kvar några storväxta bakom uthuset, men den här är helt ny.

Botemedel mot leukemi och malaria

Husberg förklarar att det finns en tanke bakom hur medicinalväxterna är placerade.

I rabatten finns bland annat valeriana, johannesört, sömntuta, hjärtstilla och kamomill – växter som ska ha en rogivande effekt. Malva och echinacea däremot ska hjälpa mot förkylning.

Dessutom kan man få syn på växter som lakritsrot, temynta, anisisop och en lippia eller söt verbena.

Husberg säger också att ett par av växterna är exklusiva för det här året.

– Till exempel den här sommarmalörten som en kinesisk forskare fick Nobelpriset för i vintras. Den innehåller artemisinin som man kan extrahera ur plantan och som är effektivt mot malaria.

Vit rosensköna
Vinca rosea är effektiv mot leukemi. Vit rosensköna Bild: Yle/Fredrika Sundén catharantus roseus,blomma

Den andra heter vinca rosea eller catharantus roseus på latin, en växt som har botat barnleukemin.

– Den är väldigt giftig då den innehåller ett cellgift som är ett effektivt botemedel mot cancer. Den övervintrar inte ute hos oss, så vi tar in den som en krukväxt till vintern och ser hur den klarar sig.

Ängsblommor och gräs
Ängsblommor och gräs Bild: Yle/Fredrika Sundén ängar,kycklings hembygdsgård i lappträsk,blommor (prydnadsväxter),Prästkragesläktet

Örtväxter med vattendroppar
Örtväxter med vattendroppar Bild: Yle/Fredrika Sundén kycklings hembygdsgård i lappträsk,örter,örtväxter

Kycklings trädgård torde också vara en dröm för äppelpallare. I trädgården finns nämligen över 80 äppelträd redan, och fler ska de bli.

Gun-Britt Husberg avslöjar att några av de godare sorterna med flit är planterade nära staketet så att byns barn kan låta sig väl smaka.

Äpple och äppelträd
Äpplena mognar strax. Äpple och äppelträd Bild: Yle/Fredrika Sundén äppelträd,äpple,kycklings hembygdsgård i lappträsk

Då ett nytt område bakom hembygdsgården är röjt uppskattar Gun-Britt Husberg att det kommer att finnas långt över 100 äppelträd i trädgården. En del av träden är väldigt gamla.

Just nu dignar träden av gröna kartar som mognar så småningom. Men vad ska det bli av alla äpplen?

– Någon gång har vi gjort äppelmust som vi har sålt, och det har varit väldigt populärt. Annars får det gärna ligga vackra röda och gröna äpplen i gräset, säger Husberg.

De sista äppelträden ska ännu planteras

För några år sedan inledde Lappträsk hembygdsförening ett projekt som gick ut på att inventera de gamla gårdarna i trakten och plantera de växter som hittades där i trädgården vid Kycklings.

Kvinna med skottkärra som innehåller äppelträdsplantor
Gun-Britt Husberg med äppelplantor och paprikaplantor. Kvinna med skottkärra som innehåller äppelträdsplantor Bild: Yle/Stefan Paavola kycklings hembygdsgård

Nu är projektet i det skedet att den sista delen av trädgården ska röjas upp för att de träd som ympades i våras kan planteras.

– Sedan får vi se hur det fortsätter. Så mycket fler äppelträd kommer det inte att rymmas här, men om vi råkar hitta någon alldeles speciell ny sort så ska vi naturligtvis ta det trädet till vara också.

Besök Kycklings närsomhelst

Trädgården på Kycklings är alltid öppen för allmänheten. Men Gun-Britt Husberg finns inte alltid på plats för att ge en guidad rundvandring och berätta om växterna.

Därför lönar det sig att besöka Kycklings under Öppna trädgårdar.

– Jag har tänkt visa lite höstarbeten i fruktträdgården, eftersom juli, augusti och september är en väldigt bra beskärningstid. Lite tidigare borde man ha kartgallrat, men det tänkte jag också visa på söndag.

Vita blommor
Vita blommor Bild: Yle/Stefan Paavola blommor (prydnadsväxter),kycklings hembygdsgård i lappträsk

Orange och blå blommor
Orange och blå blommor Bild: Yle/Stefan Paavola blommor (prydnadsväxter),kycklings hembygdsgård i lappträsk

Speciellt rekommenderar hon att de som känner till växter ska ta sig en titt på den nya rabatten med medicinalväxter.

Dessutom finns det en vacker ruin på gården. Där blommar några klematisar. Några nyanlagda rabatter kan man också hitta på sina ställen.

– Vi har haft turen att ha två ungdomar här den här sommaren, en biologistuderande och en trädgårdsmästare, och de har sett till att det ser någorlunda snyggt ut här, säger Gun-Britt Husberg.

Blommor och röd husvägg
Blommor och röd husvägg Bild: Yle/Stefan Paavola kycklings,blommor (prydnadsväxter)

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland