Hoppa till huvudinnehåll

ABC i Eurodance: F som i Fun Factory

Fun Factorys tidiga produktion sålde bra.
Eurodance-favoriterna i Fun Factory sålde bra i Finland. Fun Factorys tidiga produktion sålde bra. Bild: YLE / Antti Koivukangas Fun factory,Eurodance

Absolut inte störst, ingalunda bäst och måhända inte ens i närheten av att vara vackrast. Men ändå där. Fun Factory förtjänar sin plats i ABC i Eurodance sina på musikaliska meriter.

Vem?

Ursprungligen ett samarbete på axeln Turkiet, Tyskland och USA, kvartetten tog sina första staplande steg år 1992. Nyckelfiguren i sammanhanget var och är den amerikaske rapparen och producenten Tony Cottura.

Bjöd på en del klassiska Eurodance-spår efter genombrottet med “Groove me” och ruvar just nu på en comeback-platta på allvar efter att ha släppt vansinnigt trista “Let’s get crunk” som singel ifjol.

Tro det eller ej, men den gick faktiskt in som etta på DJ-danslistan i Polen, av alla ställen.

Deras popularitet i sökmaskiner på internet kan delvis just nu förklaras av att Fun Factory är namne med en i Tyskland baserad nätbutik för allehanda sexleksaker.

Vad?

Gjorde det mesta av sina två studioalbum. Debutplattan “Nonstop” bjöd på fyra singelsläpp medan den andra och sista avlade fem singelsläpp.

Lyckades skörda en hel del framgång på den europeiska kontinenten, men blev t.ex. relativt stora i Kanada, där “Close to you” nådde en första plats på danslistan inför julen 1994.

Varför?

Glad och harmlös Eurodance i tiderna, utan att välta några kiosker, men ändå lämnandes ett intryck för eftervärlden. Ett måhända blygsamt intryck, men ändå. “Pain” och “Take your chance” är de snabba låtarna man minns, men de långsammare spåren “Celebration” och “I wanna be with you” har större potential att återuppväcka minnet av en sommar på 90-talet.

Enligt Jukka:

En av grupperna jag var lite skeptisk till då vi inledde det här projektet med Antti. Jag kände igen namnet men kunde inte riktigt nämna någon av hitlåtarna.

Men visst efter lite övertalande så ska nog även Fun Factory ha sin plats bland eurodancefavoriterna. Celebration är en minst lika bra eurodance låt som vilken annan i genren.

Enligt Antti:

För mig är “Groove me” ett riktigt favoritspår, köpte den i tiderna väldigt tidigt och den levde kvar i DJ-väskan väldigt mycket längre än den kanske egentligen förtjänade.

Till strukturen är den ett riktigt skolexempel på hur enkla men geniala hitsen i genren kunde vara på den tiden. Det finns säkerligen hundratals så gott som klonade versioner på just “Groove me”, men den hade det där lilla extra för att slå.

Åtminstone i mina öron.

Nyfiken på mera Eurodance?

ABC i Eurodance är ett radioprogram som sänds fyra lördagar i augusti 2016.
Som redaktörer fungerar Antti Koivukangas och Jukka Isojoki.

ABC i Eurodance, A till I, lördag 6 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, J till R, lördag 13 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, S till Å, lördag 20 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, Ö som i önska, lördag 27 augusti kl. 20.00 – 23.00

Programmen hittas också på Yle Arenan i efterskott.