Hoppa till huvudinnehåll

”Håndballjentene” har hela Norges ögon på sig – tangeras den danska bragden?

Heidi Loke, Norge-Brasilien, OS 2016.
Stjärnspelaren Heidi Løke och hennes Norge föll i premiären mot Brasilien. Heidi Loke, Norge-Brasilien, OS 2016. Bild: All Over Press Heidi Løke,handboll,Norges damlandslag i handboll

Hela det norska folket står bakom det omåttligt populära damhandbollslandslaget. I premiären blev det förlust mot värdnationen Brasilien – men vägen mot ett tredje OS-guld på raken har bara börjat.

Klockan är 9.30 lokal tid, men stämningen i Arena do Futuro i Rio de Janeiro kokar. Trots att hallen endast är halvfull dånar jublen alltid när värdnationen Brasilien nätar, eller den briljanta målvakten Mayssa Pessoa parerar en boll.

Men visst har även norska anhängare hittat fram för att följa med nationens sannolikt populäraste landslag, som åkt till Rio med två OS-guld i rad och med ännu en seger tangerar Danmarks historiska svit på tre raka guld (1996-2004).

– Det här är väldigt stort, säger Vidar iklädd en vikingahatt. Norge har varit det bästa handbollslandslaget i världen de senaste åren och tagit OS-guld i Peking och OS-guld i London – och vi tar också OS-guld i Rio!

Skip Instagram post

Vidar (som för övrigt jobbar i Finland) är precis som Bente invid iklädd de norska färgerna. Duon är därtill utrustad med den norska flaggan och varsin bjällra.

– Alla pratar om det här hemma i Norge och sitter som bäst och tittar på TV, säger Bente. Sammansättningen är så bra, alla spelare är duktiga och tränaren väldigt bra, och så har det varit i många år.

”Goda förebilder för unga”

När Yle Sporten tar sig en pratstund med Bente och Vidar leder Brasilien med ett par bollar ungefär halvvägs in i första halvlek. Då vi sätter ned oss med norska TV2:s Kaja Snare i pausen ligger Norge under med 16-17.

– Det är inte bra, Norge har inte presterat på sin egen nivå. Vi kan inte skylla på den tidiga starten, spelarna har förberett sig för att spela tidigt, utan jag tror det mer är OS-nerver som spelar in, säger Snare.

Hur folkkärt är det här laget hemma i Norge?

– Alla kallar dem bara för ”Håndballjentene”, det är verkligen ett lag som folk har tagit till sig och de är väldigt, väldigt, väldigt populära.

– Och det är inte bara tack vare resultaten, det är också ett fint gäng och goda förebilder för unga människor, menar Snare.

Nora Mork, Norge-Brasilien, OS 2016.
Nora Mørk, 25, var vassast med tolv fullträffar i premiären. Nora Mork, Norge-Brasilien, OS 2016. Bild: All Over Press Nora Mørk,Norges damlandslag i handboll

Snare lyfter fram den fungerande mixen rutin och ungdomlig iver som styrkan i årets OS-trupp. Meriterade lirare som Heidi Løke, Katrine Lunde och Kari Aalvik Grimsbø har fått sällskap av yngre förmågor med Nora Mørk i spetsen.

– Brasilien visar idag att de är väldigt starka, därtill har vi till exempel Rumänien, Frankrike, Ryssland och Montenegro – det finns många väldigt bra lag. Det blir jämnare och jämnare i toppen hela tiden, vi hoppas på guld men det är långt ifrån säkert, säger Snare.

Stjärnan: Enormt glada över våra fans

Norge lyckas inte rå på de starka brasilianskorna under den andra halvleken och förlorar med 28-31 till den högljudda hemmapublikens stora glädje.

Efteråt vandrar en nedstämd, men inte slagen, Heidi Løke in framför Yle Sportens mikrofon.

– Jag är väldigt, väldigt besviken, det harmar att vi inte klarade av att ta segern. Anfallsmässigt gör vi tillräckligt med mål, det är framför allt bakåt det brister, säger Løke som valdes till världens bästa handbollsspelare 2011.

– Men det är bara den första matchen och vi kan absolut bättra på. Vi har förlorat öppningsmatcher också tidigare och kommit tillbaka starkare, så vi får analysera vad som gick galet nu och komma igen.

Heidi Loke, Norge-Brasilien, OS 2016.
Heidi Løke gjorde sex mål mot Brasilien. Heidi Loke, Norge-Brasilien, OS 2016. Bild: All Over Press Heidi Løke,Norges damlandslag i handboll

Løke, som har ett OS-guld, två VM-guld och tre EM-guld på meritlistan, är naturligtvis medveten om landslagets popularitet i Norge, men tycker inte det medför någon extra press.

– Nejdå, vi har varit med i många år redan och känner ingen press utifrån. Det är bara väldigt, väldigt roligt att så många följer med oss och vill att det ska gå bra för oss, vi är enormt glada över våra fans.

Vad tror du era chanser till ett tredje OS-guld på raken är?

– Så långt har jag inte tänkt ännu och kommer inte att göra heller, ler Løke. Det tror jag är viktigt. Man ska inte tänka för långt fram om man vill gå långt i turneringen.

  • Psykiatrin i Vasa förlorar ytterligare en chef

    Ansvarsområdschefen Pirjo Kumpulainen har sagt upp sig.

    Pirjo Kumpulainen, ansvarsområdschef inom psykiatrin vid Vasa sjukvårdsdistrikt, har sagt upp sig. Enligt chefsöverläkare Christian Kantola ligger det ingen dramatik bakom uppsägningen.

  • Efterlysningen 12.11

    Frysboxar, korsstygnsmönster och en kaninlya efterlystes.

    Bland annat frysboxar, korsstygnsmönster och en kaninlya efterlystes denna gång. Här hittar du kontaktuppgifterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport