Hoppa till huvudinnehåll

OS-invigningen: Konceptet borde förnyas

OS-invigningen i Rio 2016.
OS-invigningen i Rio 2016. Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY Olympiska sommarspelen i Rio 2016,olympiska spelen,fyrverkerier,Rio de Janeiro (stad),Brasilien,arenor,publik

Färgrik och trevlig, men allt för utdragen. Så sammanfattar Svenska Yles Marianne Nyman och Danny Lindqvist invigningen av de Olympiska spelen i Rio de Janeiro.

Runt 60 000 människor fanns på plats på arenan Maracanã när det officiella startskottet för de Olympiska spelen i Rio gick. Tanken med invigningen var att visa upp landets historia och försöka fånga dagens Brasilien. Ett centralt tema var hållbarhet.

Marianne Nyman och Danny Lindqvist lotsade tv-tittarna genom nattens show och tycker helheten var snygg och gjorde sig bra i bild.

– Det var en jättesnygg invigning. Här fanns ändå inte alls det som vi såg vid OS i Sydney där man utnyttjade hela rummet och saker hände högt uppe i luften. Nu hände allt nere på planen. Men det såg snyggt ut i tv-rutan. Det var begripligt. Showen i sig var bra, säger Nyman.

Konceptet borde vändas upp och ner

Trots en färgsprakande invigning med samba, skådespel och fyrverkerier var längden ett problem.

– Om man säger sanningen så blev det väldigt utdraget vid inmarschen som tog över två timmar och talen som bara höll på och höll på och höll på. Det känns som om de obligatoriska delarna var för långa. Det kan inte hålla på såhär länge, kommenterar Nyman.

10 000 deltagare fördelade på 207 lag tågade in på arenan i tur och ordning. Å andra sidan var inmarschen inte längre än vad den brukar vara i OS-sammanhang, tillägger Nyman.

– Det känns ändå som att man borde tänka om och förändra hela konceptet. Jag vet inte om idrottarna själva njuter så mycket av att vänta i timmar – de måste vara där jättetidigt – de har ändå tävlingar som väntar.

– Det var en jättefin färgsprakande och trevlig föreställning i övrigt, utan tvekan, säger Lindqvist.

Obegripligt val

Den stora överraskningen kom när OS-elden skulle tändas. Brasiliens val föll på maratonlöparen Vanderlei Cordeiro de Lima som tog brons i maraton i OS i Aten 2004.


För Danny Lindqvist var valet av de Lima obegripligt.

– Det är en kille som tagit OS-medalj i maraton men han har inte gjort något bra lopp vare sig före eller efter och är faktiskt okänd för de allra flesta. Fullständigt ofattbart i mina öron, säger Lindqvist.

– De får förstås välja vem de vill men med tanke på vad de har att välja mellan så skulle man ha valt någon annan. De är duktiga i många idrotter och eftersom vi är i Brasilien hade man nästan väntat sig att de skulle ha valt en fotbollslegendar.

Yle Sportens Antti Koivukangas intervjuade Marianne Nyman och Danny Lindqvist i Rio.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes